PROŠIRILI ASORTIMAN PROIZVODA I OSTVARILI LAKŠI PRISTUP INOZEMNOM TRŽIŠTU

Glovis d.o.o. kompanija je koja se bavi proizvodnjom dječijih igrališta, urbanog i sportskog mobilijara, a pruža i usluge dubinske impregnacije drveta i praškastog farbanja metala. Osim Bosne i Hercegovine, Glovis svoje visokokvalitetne proizvode plasira na tržišta regije, u Skandinavske zemlje, Njemačku, Sloveniju, itd.

Radi se o kompaniji koja je učestvovala u projektu Challange to Change i čija iskustva su u tom pogledu veoma pozitivna.

Ukupna vrijednost projekta „Jačanje kapaciteta kompanije kroz optimizaciju procesa proizvodnje“ bila je 51.900,00 EUR (101.507,98 KM), od čega je iznos granta ostvarenog učešćem u Challange to Change projektu 48,17 % odnosno 48.895,78 KM (25.000,00 EUR), a ostalih 51,83 % (52.611,83 KM) je vlastito učešće kompanije. Projekat je obuhvatao nekoliko ključnih aktivnosti kao što su nabavkua mašina za obradu drveta četverostrane blanjalice i kontaktne brusilice, te dizajn i štampanje kataloga novih proizvoda - dječijih igrališta od drveta bagrema.

„Provođenjem projektnih aktivnosti, nabavkom opreme i uvođenjem nove serije proizvoda, dakle proširenjem proizvodnog asortimana, ostvarili smo lakši pristup inozemnim  tržištima. Ovo se posebno odnosi na novu seriju proizvoda  od drveta bagrema, koji je trend u proizvodnji dječijih igrališta. Također, unaprijeđen je kvalitet krajnjeg proizvoda jer nabavkom specijaliziranih mašina postižemo veću  preciznost i efikasnost. Postigli smo dodatnu mogućnost obrade zahtjevnijih vrsta drveta što pozitivno utiče na proširenje naše ponude dječijih igrališta, ali i urbanog mobilijara. Značaj podrške C2C fonda za kompanije poput naše je prije svega u povećanju konkurentnosti na domaćem i međunarodnom tržištu, ali i za razvoj novih proizvoda, podršku u pronalaženju poslovnih partnera te prilagođavanju proizvoda evropskim standardima, što sve skupa doprinosi ekonomskom razvoju Bosne i Hercegovine. Na ovaj način kreiraju se nova radna mjesta, unaprijeđuju uslovi poslovanja, i doprinosi stvaranju povoljnog poslovnog okruženja i jačanju ekonomske stabilnosti zemlje“, ističu u Glovis d.o.o. .

Glovis d.o.o. osnovan je 2011. godine, a danas slove za lidera u proizvodnji dječijih igrališta u Bosni i Hercegovini, sa najopremljenijim pogonom za tu namjenu. Sjedište kompanije je u Zenici u vlastitom novoizgrađenom objektu.  Od osnivanja do danas kompanija bilježi konstantan rast i to kroz uvođenje novih tehnologija, mašina i alata, šireći asortiman proizvoda i povećavajući broj zaposlenih. Danas kompanija zapošljava više od 40 radnika.