Više od milion eura za 47 privrednih subjekata iz BiH

Više od milion eura iz Challenge fonda dobiće 47 korisnika Trećeg javnog poziva za dodjelu grant sredstava iz Challenge to Change projekta. Ukupna vrijednost projekata je preko 3,6 miliona eura. Na svečanosti koja je juče održana u Sarajevu, predstavnicima ovih privrednih subjekata uručeni su certifikati.

Firma „Elas metalexpert“ iz Banjaluke dobila je 25.000 eura grant sredstava za projekat samouslužnog kioska koji olakšava svakodnevno kretanje i sktivnosti osoba sa invaliditetom. „Radili smo malo istraživanje koliko takvih osoba ima u našem gradu i kakvi su uslovi u javnim institucijama, a pošto radimo kioske za svakakve namjene došli smo na ideju da bar malo olakšamo život takvim ljudima. Testno bismo takve kioske radili za Banjaluku a kasnije bi radili za BiH, čitav region i šire“, kaže Boris Petrović. Podršku Challenge fonda dobio je i „Mali farmer“ iz Zavidovića za projekat peletiranja magarećeg đubriva. Kako kaže Alen Jusufović, sa ovim sredstvima riješiće problem odlaganja velikih količina magarećeg đubriva i stvoriti novi proizvod.Kompanija Maguba došla je prije  10 godina iz Švedske u Travnik. Na javni poziv aplicirali su sa projektom nabavke mašine za lasersko krojenje. Zahvaljujući grantu ova kompanija će, kaže Senada Selimović, 10 puta brže proizvoditi medicinske klompe, proizvod koji u potpunosti plasiraju na švedsko tržište. Torgny Svenungsson, šef Razvojne saradnje Ambasade Švedske u BIH, koji je uručio certifikate korisnicima granta, ističe da je namjera Ambasade Švedske u BiH da ovim projektom osnaži ekonomski razvoj naše zemlje. „Program C2C je do sada postigao impresivne rezultate. Do sada smo dobili preko 2000 aplikacija, 110 korisnika je ugovoreno i predviđeno je oko 500 novih radnih mjesta. Korisnici dolaze iz različitih sektora: drvoprerada, proizvodnja hrane, IT sektor, metal“, naglasio je Svenungsson. Direktor agencije SERDA Ševkija Okerić podsjetio je da je projekat namijenjen inovativnim firmama u BiH koje kreiraju nova zapošljavanja, novu vrijednost i podižu konkurentnost zemalja i firmi iz kojih dolaze. On je takođe naglasio da brojne firme koje su aplicirale za sredstva na ovoaj način uče i kako napisati projekat, ispuniti aplikaciju, profilisati svoju ideju i unaprijediti poslovanje. U okviru ceremonije predstavljeni su i uspješni primjeri korisnika srestava iz C2C fonda – „EM plus“ Doboj, „AT- ARTEX“ Sarajevo, „Glovis“ iz Zenice i „PD Natura“ Istočno Sarajevo.Challenge to Change projekat uspostavlјen je u Bosni i Hercegovini zahvalјujući sredstvima Švedske agencije za međunarodni razvoj i saradnju – Sida/Ambasade Švedske u Bosni i Hercegovini. Dostupan je mikro, malim i srednjim preduzećima iz cijele BiH, kao i malim i srednjim preduzećima iz Švedske koja imaju interes u BiH. Takođe je dostupan i startup-ima koji imaju inovativne poslovne ideje, proizvode ili usluge koji mogu dovesti do povećanja broja zaposlenih, povećanja konkurentnosti i održivog društveno-ekonomskog razvoja u BiH. Privredni subjekti koje ispunjavaju utvrđene kriterije mogu podnijeti zahtjev za dodjelu bespovratnih sredstava do maksimalnog iznosa od 30.000 eura, što predstavlja 50% njihove ukupne investicije.

Challenge to Change projekat - C2C provode Sarajevska regionalna razvojna agencija SERDA i Razvojna agencija Republike Srpske (RARS). Partner u projektu je i Region Ostergotland, Istočna Švedska. Cilј projekta je doprinijeti jačem privrednom razvoju u BiH, kao i jačanju saradnje Švedske i BiH.

Korisnici grantova iz 3. javnog poziva su sljedeći privredni subjekti:

Bg Energo-Tim Prijedor
Opus Istočno Novo Sarajevo
Zeljković Nurija - Obrtnička tapetarsko-dekoraterska djelatnost Sarajevo
Hercegovačka radionica Trebinje
Karpenteri Vitorog Prijedor
Imaginarium Banja Luka
Agro Plus Prijedor
MABOG GUMANOVIĆ Grude
Futura Profili Ljubuški
gold-mg Donji Žabar
eXtea Sarajevo
OMORIKA-RECIKLAŽA Doboj
Naturgeist Jajce
MAH-ING Lukavac
Mali Farmer Zavidovići
GotSolution Banja Luka
TABAKplast Tomislavgrad
Stari i tradicionalni obrt Bueno Tuzla
Ribnjak Janj Banja Luka
Ekopraktik Zavidovići
ELAS Banja Luka
PGP-Graditelj Bijeljina
Maguba Travnik
NATURAL FOOD Sarajevo
Energy Kakanj
Mraz Pale
Padrino-BP Novi Grad
Dusa Gračanica
Šumska tajna Ribnik
Orvis Zenica
Bosman Sarajevo
ART SERVIS Sarajevo
Zagrebinspekt Mostar
KUĆA PRIRODE Hadžići
VMK Media Sarajevo
SUPERSOFT Mostar
Agrostroj Vitez
ZENKO Zenica
GEOBIRO Konjic
Fitnet Online Mostar
Negro Crown Sarajevo
Empress Zenica
Atex Sarajevo
BioFood BH Hadžići
Satwork Banja Luka
MIKROELEKTRONIKA Banja Luka
VITA LAND Gradiška