Virtuelna laboratorija za učenje robotike na daljinu

Njemački Centar za Robotiku (DKR - Deutsches Kompetenzzentrum fur Robotik), koji je razvijen u okviru kompanije Industrial Automation d.o.o. Tuzla, prvi je centar industrijske robotike u Bosni i Hercegovini i regionu. Prostire se na preko 400m2 moderno opremljene laboratorije u kojoj inženjeri automatike i robotike svakodnevno stvaraju nove vrijednosti. Ovaj centar pruža rješenja za automatizaciju proizvodnje sa robotima i bez robota, a pruža i mogućnost edukovanja u polju automatike, robotike i CNC mašina. Upravo su za projekat u oblasti edukacije dobili podršku C2C fonda.

“Robotics V-Lab, naziv je projekta kojim smo zajedno sa sredstvima iz C2C fonda kreirali virtuelnu laboratoriju za učenje robotike na daljinu. To podrazumijeva web aplikaciju za kontrolu robota, modularne lekcije, tekst, video materijale, kvizove kao i mogućnost direktnog upravljanja robotom uz real-time video prenos. Najveća dodana vrijednost našem proizvodu je upravo primjenjivo industrijsko znanje uz nevjerovatno iskustvo manipulisanja industrijskog robota iz topline svog doma, radnog okruženja ili bilo kojeg drugog mjesta u svijetu”, kažu u kompaniji Industrial Automation.

Projekat je vrijedan nešto više od 67.000 KM, od čega je 51,30% finansirano iz vlastitih sredstava a preostalih 48,70% su bespovratna sredstva iz Challenge fonda.

“S obzirom na to da je u pitanju razvojni projekat, koji je nastao kao rezultat pandemije i izmjene kompletnog modela nastave, učenja i rada u cijelom svijetu, ovaj projekat nam je pomogao da digitalizujemo usluge pružanja treninga industrijske robotike online. Projekat je usmjeren na edukaciju i zapošljavanje studenata završnih godina tehničkih fakulteta u Bosni i Hercegovini. Na ovaj način bespovratno jačamo kapacitete i ekonomski osnažujemo buduće inženjere, dajemo im priliku da savladaju robot programiranje i samim time da se pripreme za tržište rada”, pojašnjavaju u DKR Centru.

Podrška Challenge fonda, osim finansijskog aspekta, za njih je bila i dodatna motivacija za  dalji rast i razvoj kapaciteta kompanije.