Veća proizvodnja, bolji kvalitet i nova zapošljavanja

Tekstilna firma „Kismet“ d.o.o iz Doboj Istoka od 1994. godine kontinuirano se bavi izradom/šivenjem različitih odjevnih predmeta, sa izuzetnom fleksibilnošću i prilagodljivosti potrebama tržišta tekstilne industrije. Čak 97% ukupne proizvodnje čini za različite kupce iz Njemačke, Austrije i Italije. Osnovni proizvodi firme su muška modna odijela, bavarske narodne nošnje /Dirndl/ koje se po lohn principu proizvode za različite brendove: Armani, Facis, New Gol, Deiser Trachten, Isar Trachten, Vogl Bekleidung, Angie Maier... Od 2017. godine rade na razvoju i unapređivanju vlastitog brenda muškog odijela Maestro Suits koje se izrađuje isključivo prema italijanskoj tehnologiji šivenja, od najfinijih vunenih tkanina.

Firma kontinuirano investira u najsavremenije mašine, automate i strojeve za doradu /pegleraj, industrijske prese/, a 2012. godine otvorili su i centar za tekstilnu tehnologiju TTC koji se specijalizirao za krojenje pomoću savremene Gerber CAD/CAM tehnologije. Želja da se trend tehnološkog rasta nastavi opredijelila ih je da apliciraju za bespovratna sredstva iz C2C fonda.

„Zahvaljujući podršci Challenge fonda uspješno smo realizovali projekat nabavke inovativnog automata za izradu vanjskog džepa kao i automata za izradu lajsni. Time smo riješili problem izvođenja složenih operacija koje zahtjevaju preciznost koja se postiže uz primjenu ovakih automata. Na taj smo način uveliko poboljšali i ubrzali sam proizvodni proces, kvalitet proizvoda i uposlili nove radnike. Veća proizvodnja omogućiće i povećanje ličnih primanja uposlenih“, kažu u „Kismetu“.

Ukupna vrijednost ovog projekta iznosila je 94.353,00 EUR, od čega je firma obezbijedila 68,2%, a C2C fond grant u maksimalnom iznosu od 30.000 EUR.

„Razvoj našeg preduzeća, poslije kupovine ovog automata ide uzlaznom putanjom, s obzirom da smo postali konkurentniji na tržištu, zadovoljićemo zahtjevne potrebe naših kupaca, te poboljšati prodaju svojih proizvoda. Takođe, upošljavanjem 10 novih radnika, uglavnom žena, doprinosimo njihovom ekonomskom osnaživanju. One će se dalje edukovati, osposobljavati i savladavati nove vještine upravljanja strojevima“, ističu u ovoj kompaniji koja trenutno upošljava 121 radnika od kojih su 80% žene.

Dodaju da je podrška Challenge fonda od velikog značaja za preduzeća i preduzetnike u BiH.

„Veoma je značajno da su prepoznali i razumjeli našu potrebu da se razvijamo, upošljavamo i na taj način budemo poželjniji kupcima sa inostranih tržišta“, kažu u „Kismetu“.