Uz podršku C2C fonda razvili novi proizvod

Zahvaljujući podršci Challenge fonda dobojska kompanija WISCHT d.o.o. razvila je novi proizvod – vakuum presu OPTIMUS 44. Ukupna vrijednost projekta iznosi 164.064,80 KM, od čega je 36% učešće fonda C2C , a 64% vlastita investicija. U okviru projekta realizovano je idejno rešenje, izrađena dokumentacija, prototip mašine, testiran i kontrolisan kvalitet proizvoda, definisani i projektovani alati i pribori. Cilj je bio da se razvije proizvod koji će biti multifunkcionalan i primjenjiv u različitim industrijama.

Presa se praktično sastoji iz četiri različite mašine koje omogućavaju više različitih operacija, a krajnji korisnik može uz mala ulaganja da  započne kvalitetniju i raznovrsniju proizvodnju i tako proširi ponudu i tržište u kojem posluje.  Korisnici mogu sami da odaberu koju kombinaciju opreme žele da posjeduju na mašini i tako u jednom proizvodu dobiju sve što im je potrebno, uz maksimalnu uštedu, prostora, vremena, energije i novca. Krajnji rezultat je proizvod visokog kvaliteta.
Osim ove mašine, kompanija WISCHT svojim klijentima nudi i servis i održavanje.
“Razvojem ovog projekta nije planirano samo širenje naše kompanije, već indirektno i podsticaj razvoju kompanija u okruženju, kao i otvaranje novih preduzeća. Nabavkom ove opreme korisnici mogu da započnu fleksibilan biznis, sa manje rizika, bez prevelikih ulaganja kako je to ranije bio slučaj u ovoj branši. Takođe, realizacija projekta doprinijela bi razvoju firmi sa kojima svakodnevno sarađujemo  čime se indirektno doprinosi razvoju cjelokupne privrede u BIH. Mi tek očekujemo efekte realizacije ovog projekta. Prodaja je već počela da raste, ali se očekuju i značajna povećanja u bliskoj budućnosti, što će omogućiti stvaranje novih radnih mjesta posebno za mlade ljude”, kažu u kompaniji WISCHT.
Dodaju da je podrška Challenge fonda veoma značajna za sva preduzeća i preduzetnike u BIH. 
“Bez podrške naša kompanija možda ne bi bila u mogućnosti da u datom momentu napravi korak dalje, usavrši poslovanje i poveća konkurentnost, kako na domaćem tako i na svjetskom tržištu. Realizacija ovog projekta uz  podršku iz fonda C2C značajno je olakšala i ubrzala razvoj novog inovativnog proizvoda koji bi bez ovakvog vida podrške bio teško izvodljiv”, ističu u ovoj kompaniji.
Inače, WISCHT je kompanija specijalizovana za proizvodnju vakuum presa sa membranom. Zahvaljujući kvalitetu svrstali su se u red najznačajnijih svjetskih proizvođača iz ove oblasti I postali prepoznatljiv brend. Ono što njihove vakuum prese izdvaja od konkurencije je prije svega povećanje kapaciteta opreme i do 400%, zahvaljujući inovativnim i svjetski priznatim patentiranim tehnološkim  rješenjima vlasnika Zvjezdana Višta.
Izvozno je orjentisana kompanija koja posjeduje sve potrebne standarde kvaliteta proizvoda kao što su između ostalih ISO 9001:2015 i CE znak. U dosadašnjem poslovanju prodato je preko 400 mašina različitih modela i funkcija širom svijeta. Singapur, Tajvan, Kina, Južnoafrička republika, SAD, Kanada, Peru, Velika Britanija, Rusija, Austrija, Portugal, Italija, Holandija, Sjeverna Irska, Švedska, Latvija samo su neke od mnogobrojnih zemalja u kojima se danas koriste WISCHT vakuum prese.  Među značajnim kupcima su i domaće kompanije.
Firma trenutno zapošljava 19 radnika, sa tendencijom daljeg širenja I otvaranja novih radnih mesta u budućnosti.
Dobitnici su brojnih priznanja za najbolje tehnološke inovacije i uspjeh u poslovanju.