Uvođenje inovativne tehnologije podržao Challenge fond

Tehnopetrol d.o.o. Tuzla jedna je od bh kompanija koja je dobila grant iz C2C fonda u maksimalnom iznosu od 30.000 evra za uvođenje inovativne i ekološki najprihvatljivije tehnologije sačmarenja. Radi se o najsavremenijoj tehnologiji iz Njemačke kod koje abraziv (sačma) kruži automatski i koji sadrži magnete koji odvajaju otpad od sačmarenja (hrđa, stara boja, strane primjese itd.) od braziva (sačme) koja se može više puta iskoristiti.

Ukupna vrijednost ovog projekta je 170.255 evra, a sama kompanija je u njegovu realizaciju uložila više od 140.000 evra. Zahvaljujući ovoj tehnologiji postignute su značajne uštede u procesu antikorozivne zaštite metala, skraćeno je vrijeme procesa, smanjena potrošnja energije, povećana produktivnost i profit i eliminisani štetni uticaji na okolinu i zdravlje zaposlenih. Realizacija projekta omogućila je zapošljavanje novih pet radnika i unapređenje konkurentnosti na lokalnom tržištu. Kako bi obezbijedili dugoročan, stabilan i kontinuiran razvoj žele istražiti i proširiti tržište.

Inače, ova kompanija od svog osnivanja 1998. godine uspješno posluje i postala je jedna od vodećih kompanija za inženjering, projektovanje, izgradnju, održavanje i upravljanje projektima. U industriji u kojoj posluje u BiH ostvarila je tržišno učešće  od 9,6% . Kompanijom upravlja profesionalni i iskusni tim koji uključuje veliki broj kvalifikovanih inžinjera i tehničkog osoblja U budućnosti žele postati prepoznatljiv brend i najveći, najkvalitetniji i najekonomičniji proizvođač metalnih konstrukcija, postrojenja, usluga inženjeringa, projektovanja, održavanja postrojenja i velikih sistema u BiH i regiji.

Kompanija je odigrala značajnu ulogu u razvoju rudarstva, industrije cementa, soli, električne energije, čelika, sode, naftnog i gasnog sektora u Bosni i Hercegovini. Tehnopetrol upošljava 180 radnika. Posjeduje certifikate ISO 9001:2015, ISO 3834-2 i EN 1090. Vješto kombinuje znanja i vještine, iskustvo i stručnost u izvođenju izazovnih projekata. Kako bi obezbijedili zadovoljstvo klijenata konstantno unapređuju kvalitet i uvode inovacije. Svoje finalne proizvode izvoze u Austriju i Norvešku. Kompanija posjeduje i radionicu za proizvodnju mehaničkih proizvoda i opreme.