Travničke klompe osvojile Švedsku

Da domaći proizvod može da zadovolji standarde zahtjevnog švedskog tržišta, dokazuje preduzeće Maguba doo iz Travnika koje se bavi proizvodnjom klompi. 42 zaposlena radnika proizvode klompe sa drvenim đonovima, medicinske i modne klompe i drvene đonove. U procesu proizvodnje se koristi koža visokog kvaliteta i drveni đonovi od drveta johe koja je izuzetno dobra za cirkulaciju i ublažavanje boli u nogama, te ispravno držanje kompletnog tijela. Magubina proizvodnja je u potpunosti orijentisana na inostrano tržište (Švedska).

„S  obzirom na to da proizvodimo klompe visokog kvaliteta veoma je važna preciznost i efikasnost. Zahvaljujući Challenge fondu nabavili smo mašinu za precizno krojenje kože čime se poboljšao

kvalitet, brzina i obim proizvodnje i prodaje. Istovremeno smo smanjili količinu otpada što je pozitivno uticalo na poslovanje“, kaže direktorica firme Senada Selimović.

„Veći obim proizvodnje otvorio je mogućnost saradnje i sa drugim partnerima sa kojima do sada nismo sarađivali i koji nisu imali pristup našim proizvodima. Postoji veliki interes i potražnja na tržištu što je uticalo i na priširenje asortimana. Takođe, zahvaljujući ovom projektu, tvornica je dobila mogućnost da zaposli 2 nova radnika“, ističe Senada i dodaje da kompletna proizvodnja ide na švedsko tržište.                                                                                               

Ukupna vrijednost projekta je 151 633,54 KM, od čega je C2C fond obezbijedio 38,7%.