Skratili i pojeftinili proces proizvodnje

Dugogodišnje iskustvo u poljoprivrednoj proizvodnji poljoprivrednih inženjera i tehničara sa područja Čapljine sjedinjeno je u uzgoju i preradi ljekovitog i aromatičnog bilja kroz poljoprivrednu zadrugu „Loznica“.

Zadruga je osnovana 2015. godine u Gnjilištima i od tada se bavi uzgojem sadnog materijala i ljekovitog i aromatičnog bilja, kao i njegovom preradom u vlastitoj modernoj destileriji. Zadruga u svom posjedu ima rasadnik i vlastite plantaže. 

 

„U dosadašnjem periodu u našem rasadniku proizveli smo preko 6 miliona sadnica ljekovitog, ukrasnog i aromatičnog bilja i preradili preko 200 t ljekovitog i aromatičnog bilja u destileriji. Dio proizvodnje otišao je u izvoz na tržišta svih susjednih zemalja, Hrvatske, Srbije, Crne Gore, Albanije, Sjeverne Makedonije, kao i na tržište Kanade“, kažu u „Loznici“.

Širenjem prerađivačkih kapaciteta rasla je i potreba za većom proizvodnjom svježe i suhe mase ljekovitog i aromatičnog bilja, pa je u cijeli proces uključeno i 15 kooperanata koji bilje uzgajaju na svojim plantažama.

„Zahvaljujući podršci C2C fonda uspjeli smo nabaviti sijačicu koja nam je skratila i pojeftinila proces proizvodnje određenih biljaka pa smo se zajedno sa našim kooperantima tokom 2017. godine više bazirali na plantažni uzgoj bilja i savladavanje prepreka u uzgoju i preradi bilja. Osim nabavke sijačice, zahvaljujući projektu uspjeli smo proizvesti 300.000 novih sadnica za naše kooperante i obezbijediti tehničku podršku u proizvodnji“, ističu u zadruzi.

Ukupna vrijednost projekta je 19.900 € od čega je kroz grant 8.800 € obezbijedio C2C fond, a ostatak od 11.100€ je bilo učešće zadruge.

Ističu da su naročito ponosni na činjenicu da su kroz ovaj projekat podstakli 15 kooperanata na podizanje novih nasada na ukupnoj površini od 10 ha.