Samouslužni terminal prilagođen osobama s posebnim potrebama

ELAS metalexpert je kompanija koja uspješno posluje više od četvrt vijeka. Od osnivanja do danas, Elas je prošao intenzivan razvojni put od zanatske radionice do moderne evropske kompanije sa 13.500 m2 poslovnog prostora i 240 radnika. Sa dizajnerskim i projektnim timovima Elas pruža punu uslugu, od ideje kupca do 3D modela i prototipa projekta. U proizvodnom programu kompanije dominiraju metalni kabineti različitih namjena, stolovi za rezanje kamena, proizvodi za autoindustriju i šinska vozila. Veći dio svojih proizvoda Elas plasira na evropsko/svjetsko tržište, prvenstveno tržište Danske, Austrije, Švajcarske, Njemačke, UAE.

Uz podršku C2C fonda proizveli su inovativan samouslužni terminal Explorer koji je prilagođen osobama sa posebnim potrebama. Terminal ima mnogobrojne opcije kao što je elektronsko plaćanje, kartično plaćanje, info terminal, internet hotspot i može da se instalira unutar bilo koje zatvorene prostorije sa sobnom temperaturom, na aerodrome, u tržne centre i sl.

Ukupna vrijednost ovog projekta je 111.145,95 BAM. Kompanija je investirala 55% vrijednosti projekta, a preostalih 45% je grant iz C2C fonda.

„Explorer je patent i jedan od najsloženijih uređaja naše kompanije što značajno doprinosi izgradnji Elasovog brenda. Takođe, proizvod je ekonomski isplativ, s obzirom da je projektovan primjenom najnovijih proizvodnih tehnologija, te osigurava maksimalnu iskoristivost materijala i pogonskih kapaciteta. Pored toga što je uređaj prilagođen osobama sa posebnim potrebama, proces montaže je veoma jednostavan i odvija se u nekoliko etapa. To znači da je potrebno i zapošljavanje novih radnika, a opredjeljenje naše kompanije je da to budu žene čime se pozitivno utiče na rodnu ravnopravnost“, kažu u „Elasu“.

Na kraju ističu da im je podrška C2C fonda bila izuzetno značajna jer izrada prototipa podrazumijeva velika novčana ulaganja i angažovanje značajnih ljudskih i proizvodnih resursa.