Reciklažom do novog proizvoda

Realizacijom projekta koji je podržao C2C fond, preduzeće „Omorika-reciklaža“ d.o.o. sada može preraditi veće količine recikliranog otpada što značajno utiče na smanjenje zagađenja, odnosno smanjenje količine P.E.T. i plastičnog otpada, a istovremeno se stvara nova vrijednost, odnosno novi proizvod.

Zahvaljujući ovoj investiciji čija je ukupna vrijednost 200.000 evra, a odobreni grant iz C2C fonda maksimalnih 30.000 evra, preduzeće je proširilo proizvodni program, povećalo obim proizvodnje, smanjilo troškove, povećalo profit i zaposlilo dva nova radnika, a indirektno, kroz vrijednosne lance, obezbijeđen je posao za još 40 radnika.

„Realizacijom ovog projekta uticali smo na smanjenje zagađenja životne sredine plastičnim otpadom, stvaranja deponija i degradaciju zemljišta, ali i razvijanje svijesti kod ljudi da otpad nije smeće i da se može ponovo iskoristiti. Drugi važan efekat je što mi otkupljujemo otpad i od fizičkih lica sa prostora cijele Bosne i Hercegovine što im daje mogućnost za dodatnu zaradu, a to je posebno važno siromašnim kategorijama stanovništva“, kažu u ovoj kompaniji.

Inovativnim načinom proizvodnje, uz nabavku savremene opreme, omogućena je proizvodnja folije za izradu P.E.T. i plastične ambalaže za pakovanje prehrambenih proizvoda. Novi proizvodi su sačinjeni od kombinacije recikliranog i nerecikliranog materijala kako bi se zadovoljili standardi za pakovanje prehrambenih proizvoda.

„Jedinstvenost novih proizvoda ogleda se upravo u procesu proizvodnje. Naime, folija koja se koristi za izradu ambalaže za pakovanje prehrambenih proizvoda uglavnom se proizvodi od nerecikliranog materijala. Standardi dozvoljavaju kombinaciju, ali na način da spoljni dio koji je u dodiru sa prehrambenim proizvodima bude od nerecikliranog materijala, a u središnjem dijelu može da se koristi i reciklirani. Na ovaj način kvalitet proizvoda ostaje na visokom nivou“, pojašnjavaju iz „Omorika-reciklaže“.

Na kraju ističu da velike, inovativne projekte nije moguće realizovati bez dodatnih novčanih sredstava zbog čega je podrška Challenge fonda izuzetno značajna.

„Omorika-reciklaža“ sa uspjehom posluje od 2007. godine. Ogromne količine ambalažnog otpada od plastike i P.E.T. koje recikliraju skupljaju od fizičkih lica, škola, ustanova, komunalnih preduzeća i sakupljača otpadnih ambalaža. Raspolažu najsavremenijom opremom za reciklažu. Preduzeće trenutno zapošljava 51 radnika. Proizvodi se prodaju kako na domaćem, tako i na inostranim tržištima i to tržištima Srbije, Slovenije, Mađarske, Italije, Hrvatske i Švajcarske.