Razvijen inovativni hardver i softver za pametne instalacije

C2C fond podržao je u okviru drugog javnog poziva i razvoj projekta razvoja inovativnog hardvera i softvera za pametne instalacije kompanije TEM Mandeks d.o.o.

„Hardverska rješenja podrazumijevaju razvoj kućišta i elektronike, dok softverska rješenja podrazumijevaju razvoj aplikacija koje kontrolišu sve uređaje unutar pametne instalacije. Rješenje je sveobuhvatno, konkurentno, cjenovno prihvatljivo i dostupno širim masama. Pametna instalacija se sastoji od 7 modula: Pametna kuća (moguće je integrisati postojeća rješenja sigurnosnih sistema Vatrodojavu, Protuprovalu i Video nadzor), Pametni hotel, Parking, Plastenik. Ova rješenja su jedinstvena jer nude integraciju različitih rješenja unutar jednog paketa i u potpunosti su razvijena i proizvedena u BiH“, kažu u kompaniji Mandeks.

Vrijednost jednog dijela projekta koji je realizovan uz podršku C2C fonda iznosi 80.000,00 EUR pri čemu je učešće C2C fonda u iznosu od 32,5% a učešće kompanije iznosi 67,5%.

„Realizacija ovog projekta je uvelike doprinijela razvoju naše kompanije. Prigrlili smo nova znanja i vještine, nadogradili svoj opseg djelovanja i proširili poslovanje u novom smjeru. Ovim projektom otvaraju nam se nove mogućnosti na postojećim tržištima ali i prilika za izlazak na nova tržišta“, ističu u kompaniji i dodaju da su kroz projekat, direktno i indirektno zaposlili 13 novih radnika, od kojih je 9 žena, a 6 ih je mlađe od 30 godina.

Osnovna djelatnost TEM Mandeks d.o.o je proizvodnja elektro instalacijskog materijala, prerada plastičnih masa, obrada metala kao i razvoj hardvera i softvera.

Kompanija je osnovana 1993 godine i trenutno, sa povezanim društvima, broji 180 uposlenika. Riječ je o izvozno orjentisanoj proizvodnoj kompaniji koja 70% godišnje proizvodnje izvozi na tržišta Hrvatske, Srbije, Crne Gore, Kosova, Albanije, Bugarske, Makedonije, Slovenije, Slovačke, Mađarske, Poljske, Rumunjske, Švicarske, Italije i Španjolske.

Od svog osnivanja bilježi kontinuirani razvoj, čemu su doprinijele značajne investicije u nabavku i implementaciju savremenih tehnologija u proizvodnji, u razvoj novih proizvoda i proizvodnih grupa, te obuku i specijalizaciju postojećih i novih kadrova. Od 2004. godine posjeduju certifikat ISO 9001 – sistem upravljanja kvalitetom, a od 2010. god i ISO 14001 – sistem zaštite okoline.

„U istom pravcu planiramo nastaviti i u budućnosti, a sve sa ciljem zadržavanja pozitivnih trendova po pitanju proširenja i osuvremenjena proizvodnih kapaciteta, konstantnog rasta prodaje i dobiti, kao i osvajanja novih izvoznih tržišta“, istakli su u kompaniji.