Primjer C2C fonda treba da slijede i drugi donatori

Projektni tim Fabrike alatnih mašina Novi Jelšingrad iz Banjaluke ima višedecenijsku tradiciju u metalskoj industriji i prepoznao je ideju razvijanja numeričke mašine za ugaono savijanje limova, koja će obezbijediti jednostavnu upotrebu, porast kapaciteta i serijsku proizvodnju. Ideja je pretočena u projekat projektovanja i proizvodnje CNC hidraulične sinhro prese za ugaono savijanje limova koji je podržao Challenge fond.

Realizacijom ovog veoma važnog projekta proširili smo proizvodni asortiman. Očekujemo rast prodaje, povećanje obima proizvodnje i nova zapošljavanja. S obzirom da se radi o tehnološki vrlo naprednom proizvodu, očekujemo i izlazak na nova tržišta. Tokom realizacije projekta zaposlena su tri nova radnika. Novi proizvod orijentisan je prije svega na mala I srednja preduzeća što će ubrzati razvoj preduzetništva i zapošljavanje svih kategorija stanovništva“, pojašnjavaju u kompaniji.

Zahvalni su donatoru na podršci bez koje bi bilo teško realizovati ovakve projekte.

„Ekonomija Bosne i Hercegovine još se nije oporavila od dobro poznatih dešavanja, imamo i veliku migraciju stanovništva, pa je finansiranje razvojnih projekata i ulaganje u novu opremu otežano. Zahvalni smo donator i želimo ohrabriti i ostale donatore da slijede put fonda kakav je C2C”, kažu u Novom Jelšingradu.

Inače, ova fabrika prisutna je na tržištu više od 80 godina. Specijalizovala se za proizvodnju alatnih mašina za obradu metala. Osim osnovnog proizvodnog programa, Novi Jelšingrad pruža usluge izrade različitih dijelova u oblasti mašinogradnje u zemljama regiona ali i Austrije, Njemačke, Francuske i Norveške, što ih čini dominantno izvozno orijentisanim preduzećem. Zapošljavaju kadrove iz različitih oblasti, koji su garant prepoznatljivog kvaliteta, te najviših standarda korporativnog upravljanja gdje je ekološka i društvena odgovornost prioritet.