Poslovni iskorak uz C2C fond

Bez podrške C2C fonda poslovni iskorak za SD „Šehić“ iz Ključa ne bi bio moguć. Ovaj preduzetnik bavio se ranije primarnom poljoprivrednom proizvodnjom i u nešto manjem obimu preradom voća i povrća, a zahvaljujući grantu C2C fonda danas posjeduje savremenu sušaru u kojoj je moguće preraditi veće količine voća, povrća i šumskih plodova.

“Aplicirali smo na javni poziv koji je objavio Challenge to Change projekat i dobili grant od 10.000 evra što je predstavljalo oko 40% investicije. Ostatak sredstava obezbijedili smo sami i nabavili sušaru sa zatvorenim sistemom sušenja i neophodnu prateću opremu kao što su mašine za pranje i rezanje. Riječ je o dosta skupoj opremi koju bez podrške ovog fonda ne bismo mogli da nabavimo, pa realizacija ovog projekta uopšte ne bi bila moguća”, kaže Denis Šehić, vlasnik.

U protekloj sezoni otkupili su, preradili i plasirali na tržište velike količine voća i šumskih plodova čime su indirektno podstakli aktivnost većeg broja kooperanata. Uglavnom su to bile gljive i jabuke, a sada je sezona šipurka i smrekove bobe.

“Imamo tri stalno zaposlena, ali u sezoni angažujemo puno više radnika. Naprimjer, u sezoni gljiva imali smo 15 radnika koji su radili na pripremi za sušenje, pranju i sječenju, a gljive smo otkupljivali od čak 60 berača. Voće smo otkupili od 20 proizvođača, a plan je da organizujemo otkup i preradu povrća čim se za to steknu uslovi. Da bismo to radili potrebno je da nabavimo i hladnjaču kako bismo mogli skladištiti veće količine povrća. U blizini imamo oko 100 plasteničkih proizvođača sa kojima bismo mogli ići na ugovorenu proizvodnju paradajza i paprike koje bismo sušili i plasirali konditorskoj industriji”, kaže Šehić.

Za sada svoje proizvode plasiraju na domaće tržište, a nešto manju količinu, preko posrednika, i na strano tržište. Konstantno rade na poboljšanjima kako bi unaprijedili svoje poslovanje.