Posjeta predstavnika Ambasade Švedske

Ambasadorica Švedske u BiH Johanna Strömquist i Šef Razvojne saradnje Ambasade Švedske u BIH Torgny Svenungsson, sa saradnicima posjetili su Sarajevsku regionalnu razvojnu agencija SERDA kako bi se upoznali sa radom naše agencije i trenutnim projektnim aktivnostima. Fokus razgovora je bio na realizaciji projekta Challenge to Change (C2C) za čiju realizaciju je Vlada Kraljevine Švedske izdvojila oko 4 miliona eura.

U okviru projekta C2C koji podržava inovativne privredne subjekte iz BiH i Švedske do sada su objavljena 4 poziva na koji su aplicirala 2.074 privredna subjekta. Trenutno su potpisani ugovori sa 106 korisnika granta za čiju realizaciju je iz Challenge fonda planirano oko 2,2 miliona EUR. Korisnici granta obezbjeđuju i vlastito učešće  4,9 miliona EUR, tako da je ukupna vrijednost odobrenih projekta oko 7 miliona EUR. Radi se o projektima iz oblasti metalskog sektora, drvne industrije, IT, turizma, itd. Zahvaljujući realizaciji ovih projekata predviđeno je otvaranje oko 500 novih radnih mjesta.

Predstavnici Ambasade Švedske izrazili su zadovoljstvo s obzirom na dosadašnje postignute rezultate i veoma su ohrabreni činjenicom da u našoj zemlji postoje inovativne i kreativne kompanije koje su pokazale veliki interes za podršku Challenge fonda.

Tokom sastanka razgovarano je i o predstojećoj ceremoniji promocije korisnika granta iz 3. Poziva C2C, koja će se održati 31.oktobra 2019. godine u Sarajevu.