Podsticaj za poslovni iskorak

Nabavkom specijalne opreme za prženje sjemenki, mlinova, sušare za sjemenke i dijela opreme za pakovanje proizvoda firma „Flove“ d.o.o. iz Tomislavgrada pokrenula je proizvodnju proteinskog brašna iz tikve, šipurka, slanutka i badema. Ukupna investicija bila je oko 50.000 KM, a polovina tog iznosa finansirana je bespovratnim sredstvima Challenge fonda.

„Dio sredstava utrošen je na edukaciju i usavršavanje zaposlenih o zdravoj prehrani i tehnologijama proizvodnje, a dio smo iskoristili za i koncipiranje samog proizvoda i marketinga. Zahvaljujući projektu proširili smo proizvodni portfolio i ušli u segment zdrave ishrane. Na taj način olakšali smo i unaprijedili proces proizvodnje, poboljšali kvalitet proizvoda i dobili kontinuitet u kvalitetu“, kažu u „Flove“.

Pandemija, koja je došla na samom kraju realizacije ovog projekta, donijela je određena ograničenja u radu ali su uprkos tome uspjeli zaposliti honorarne saradnike koje planiraju zadržati čim se za to stvore uslovi. Planirano je i proširenje osoblja u prodaji.

Zahvalni su Challenge to Change projektu na podršci zahvaljujući kojoj su stabilizovali svoje poslovanje.

„Ovim projektom dat je podsticaj malim preduzećima da bez velikih kreditnih zaduženja uspiju napraviti korake u razvoju novih proizvoda i učvrste poslovanje. Osim podrške u stvaranju dodatne vrijednosti, razvoju novih proizvoda i nabavci opreme, nama je jednako bila značajna i podrška u edukaciji zaposlenih“, istakli su u ovoj kompaniji.

„Flove“ je na tržištu prisutan već 9 godina i pioniri su u proizvodnji biljnih ulja, specijalnog brašna i zdrave hrane na ovim prostorima. Trenutno rade samo na tržištu BiH ali su planirali sa nekoliko proizvoda i izlazak na regionalna tržišta. Svake godine ostvaruju rast od 10-20% što je odličan rezultat.

„Flove bučini“ ili tikvino ulje dobitnik je važnog internacionalnog priznanja za okus „International taste Award“ koje dodjeljuje International taste Institute iz Brisela.