Podržana inovativna web i mobilna aplikacija

Kompanija „Telemax“ je kao krunu osamnaestogodišnjeg uspješnog rada na polju elektroinstalacija kreirala brend pametnog urbanog mobilijara „City Gecko“. Za samo dvije godine, u okviru brenda dizajnirano je i proizvedeno skoro dvadeset različitih rješenja. Riječ je o pametnim klupama i solarnim autobuskim stajalištima.

Kako bi postali konkurentniji na tržištu pametnog urbanog mobilijara bilo je potrebno da ugrade različite ambijentalne senzore, da ih povežu i grafički prikažu podatke koje su zabilježili. Sve je to objedinjeno u aplikaciji „City Gecko“ čiju je izradu podržao Challenge fond. Ukupna vrijednost projekta je 63.760 €. Vlastito učešće kompanije je 57,09% , a ostatak su bespovratna sredstva fonda.

„U sklopu projekta urađene su aktivnosti programiranja industrijskog računara, kreiranja web i mobilne aplikacije City Gecko. Osim što smo realizacijom ovog projekta postali konkurentniji na tržištu, projekat je proširio našu mrežu dobavljača i saradnika na brendu, tako da je danas u razvoj direktno i indirektno uključeno skoro 200 ljudi. Izradom aplikacije City Gecko stvorena je platforma koja će se nadograđivati u zavisnosti od potreba tržišta“, kažu u ovoj kompaniji.

Osim povećanja broja dobavljača i saradnika na brendu, u cilju daljeg razvoja i proizvodnje City Gecko rješenja zaposleno je pet dodatnih ljudi i taj broj bi se trebao povećati u narednom periodu.

„Nama, kao novom brendu čija se rješenja konstantno razvijaju i unapređuju, je od velikog  značaja pomoć fonda kakav je C2C jer nam uveliko skraćuje vrijeme realizacije novih ideja i zahtjeva sa tržišta. Iskreno se nadamo nastavku saradnje na novim City Gecko rješenjima.“, ističu u Telemax-u.

Dodaju da je trenutno cjelokupna proizvodnja u BiH, ali žele da se pozicioniraju i na ino tržištu. Trenutno su, osim u BiH, rješenja instalirana u Zagrebu, Beču, Dubaiju i St. Galenu. Trenutni fokus kompanije je proizvodnja i pronalazak partnera u inostranstvu koji će ujedno biti i distributeri rješenja na svojim tržištima.

Proizvod pametna gradska klupa “City Gecko”, prezentiran je i ambasadorici Švedske Johanna Strömquist tokom njene posjete kompaniji Telemax.