Podrška inovativnoj online platformi u poljoprivredi

Širokom spektru proizvoda i usluga, pretežno u oblasti poljoprivrede, sarajevska firma diVision Agro d.o.o. dodala je i novu, jedinstvenu uslugu koja korisnicima omogućava da prognoziraju pojavu biljnih bolesti i štetočina i daje precizan kalendar navodnjavanja. Usluga je razvijena kroz online platformu „AgroMonitor“ koja objedinjuje sve alate potrebne za analizu klimatskih, pedoških, prostornih, organizacionih i socioloških podataka, kao i alate za njihovo prikupljanje, čuvanje i prezentaciju.

Zahvaljujući ovoj platformi, poljoprivredni proizvođači, savjetnici, kao i poljoprivredne službe na nivou lokalnih zajednica, na jednom mjestu mogu pronaći specifične informacije za pojedine geografske tačke koje im olakšavaju planiranje i provođenje određenih aktivnosti, kako bi dobili kvalitetnije i zdravstveno bezbjednije proizvode.

 „Kalendar navodnjavanja određuje kada i koliko navodnjavati poljoprivredne kulture čime se direktno utiče na kvalitet i kvantitet proizvoda, ali i na racionalno korištenje vodnih resursa. Model prognoze pojave biljnih bolesti i štetočina smanjuje upotrebu pesticida čime se podiže zdravstvena sigurnost proizvoda, a istovremeno smanjuje štetan uticaj na životnu sredinu: zagađenje vode i zemljišta i sprečava nastanak opasnog otpada. Primjenom inovativnih softverskih rješenja za upravljanje vodnim resursima u poljoprivredi osiguraće se bolje iskorištavanje genetičkog potencijala uzgajanih biljaka što će rezultirati značajnim smanjenjem osjetljivosti bosansko-hercegovačke poljoprivrede na negativne posljedice klimatskih promjena“, pojašnjavaju iz preduzeća benefite ovog projekta.

Na početku realizacije projekta angažovane su dvije osobe – jedan eksterni saradnik i jedna osoba koja je zaposlena direktno u kompaniji, a projekat će indirektno uticati na kreiranje određenog broja novih radnih mjesta.

„Nakon što platforma zaživi, naša kompanija ima u planu zaposliti dva mlada agronoma, kako bismo se mogli registrovati kao privatna savjetodavna služba u poljoprivredi“, kažu u ovom preduzeću.

Ukupna vrijednost projekta iznosi 22.008 eura, a njegovu realizaciju grantom u iznosu od 8.400 eura podržao je i Challenge fond.

„Podrška koju pruža C2C fond od velikog je značaja za sva mala preduzeća koja u startu nisu dovoljno jaka da sama kreiraju, usavrše ili objedine proizvode koji žele ponuditi tržištu. Pored finansijske pomoći, velika i značajna podrška krije se u samoj promociji proizvoda širem tržištu do kojeg je, nerijetko, jako teško doprijeti“, ističu u diVision Agro d.o.o.