Pametna ICT rješenja za bolji kvalitet javnog prevoza

Zahvaljujući inovativnoj aplikaciji koju je razvila banjalučka kompanija „Satwork“ i u Bosni i Hercegovini moguće je koristiti savremene digitalne servise za unapređenje usluge gradskog javnog prevoza.

Osim modula za kontrolu i nadzor vozila javnog prevoza aplikacija SatBUS™, zahvaljujući savremenim ICT rješenjima, omogućava korisnicima javnog prevoza i dodatne informacije kao što  je pozicija vozila javnog prevoza u realnom vremenu, vrijeme dolaska ili kašnjenja autobusa na određenu stanicu javnog prevoza.

„Ovim projektom značajno se poboljšava kvalitet javnog prevoza, a veća efikasnost omogućava uštede koje utiču na smanjenje cijene funkcionisanja takvog sistema. Zahvaljujući projektu ukazala se i potreba za kreiranjem najmanje tri nova radna mjesta u našoj kompaniji, a implementacijom ovog pametnog rješenja otvara se mogućnost dodatnih zapošljavanja i u lokalnim zajednicama“, kažu u ovoj kompaniji.

Značaj projekta, čija je vrijednost 76 579,00 EUR, prepoznao je i C2C fond iz kojeg je izdvojeno 29.000 EUR bespovratnih sredstava.

„Podrška fonda kakav je C2C za preduzetnike u BiH je od velike važnosti jer pomaže da se realizuju neke zaista dobre i korisne preduzetničke ideje za koje bi društvo, a i tržište ostali uskraćeni bar još neko vrijeme. Takođe, veoma često je već razvijenim firmama potrebna finansijska podrška da unaprijede svoje poslovanje i na taj način obezbijede sigurniju poziciju na tržištu, a time i sigurniju budućnost za radnike koje zapošljavaju“, ističu u Satwork-u.

Inače, ova kompanija osnovana je 2005.godine i od tada znanjem i naprednim idejama svog tima inženjera i programera razvija sopstveni informacioni sistem SatIRS™, prateći potrebe i zahtjeve svojih klijenata. Prvi su na domaćem tržištu ponudili usluge bazirane na GPS/GNSS tehnologijama na šta su posebno ponosni.Trenutno imaju 26 zaposlenih, predstavništva u Beogradu i Podgorici i izvozno su orjentisani.

„Trenutno na sistemu imamo preko 12000 praćenih objekata i preko 600 privrednih subjekata koji su nam ukazali povjerenje. Naš sektor tehničke podrške je na raspolaganju klijentima 24/7 za sva pitanja  i kao pomoć pri rješavanju različitih zahtjeva i problema. Neki od naših proizvoda i usluga koje pružamo su satelitsko praćenje vozila i osoba u realnom vremenu, kontrola potrošnje goriva, identifikacija vozača i senzori, daljinsko preuzimanje podataka sa digitalnih tahografa – SatTACHO™, komunikacija i navigacija, praćenje vizuelne pažnje vozača – SatDMS™, HU-GO elektronska naplata putarina, sistem za praćenje poštara i organizaciju rada na terenu – SatPOST™ itd“, ističu u ovoj kompaniji.