Otpad pretvorili u novi proizvod

Uzgoj 90 grla magaraca podrazumijeva i svakodnevno skupljanje velike količine stajnjaka. Za farmu „Mali Farmer“ iz Zavidovića, koja se proizvodnjom magarećeg mlijeka bavi od 2012. godine, skladištenje stajnjaka postalo je veliki problem. Istovremeno i ozbiljna ekološka prijetnja.

Rješenje ovog problema vidjeli su u pokretanju proizvodnje peletiranog ekološkog đubriva što je podržao i Challenge fond.

„Velike količine stajnjaka natjerali su nas da razmišljamo na koji način da riješimo taj problem. Tako je osmišljen projekat peletiranja zrelog đubriva koji se koristi u voćarskim i povrtlarskim  proizvodnjama kao prirodno đubrivo. Vrijednost projekta je 19.998,36 KM, C2C fond  finansirao je 49,14% , a ostatak je naše učešće. Proces proizvodnje sastoji se od sakupljanja magarećeg  đubriva, zrenja, sušenja, mljevenja i peletiranja. Osim pozitivnog ekološkog efekta, dobili smo i ekonomski a to je povećanje prihoda što proizvodnju magarećeg mlijeka čini još rentabilnijom“, kažu u „Malom Farmeru“.

Iako projektom nije bilo planirano novo zapošljavanje, nakon instaliranja opreme ukazala se potreba za angažovanjem minimalno jednog radnika što je dodatni efekat realizacije ovog projekta.

„Hvala Challenge projektu koji je prepoznao našu ideju i pomogao nam da lakše nabavimo potrebnu opremu. Ovo je projekat koji tjera preduzetnike da budu inovativni i preduzetni, a istovremeno je vrlo transparentan i onemogućava malverzacije. Postojanje ovog fonda i sličnih fondova je jako bitno za razvoj preduzetništva i malog biznisa“, ističu na ovoj farmi koja se razvila iz studentskog projekta farme za proizvodnju magarećeg mlijeka. Osim magarećeg mlijeka, kao osnovnog proizvoda, „Mali Farmer“ proizvodi i prirodnu kozmetiku od magarećeg mlijeka.

„Nismo izvozno orijentisani, ali slobodno možemo reći da se bavimo indirektnim izvozom jer veliki broj turista koji dođe na našu farmu, naše proizvode nose u svoje matične zemlje“, zadovoljno ističu u „Malom farmeru“.