Otpad postao energent

Još jedan inovativni projekat bh. kompanija podržao je Challenge fond. To je projekat ''Pokretanje linije za recikliranje otpadnih ulja u tečne energente za tehnološki proces destilacije'' preduzeća “MABOG GUMANOVIĆ” d.o.o. iz Gruda. Uz podršku C2C fonda oni su nabavili neophodnu opremu za tehnološki proces destilacije.

“Realizacijom ovog projekta naša firma obezbjeđuje jeftinije i ekološki prihvatljivije energent što je veoma važno s obzirom na ekološki karakter naše proizvodnje. Sve to nam omogućava dodatno zapošljavanje kapaciteta i stvara pretpostavku za razvoj novih ideja”, pojašnjavaju u ovoj hercegovačkoj kompaniji.

Ukupna vrijednost projekta je 102.681 KM. C2C fond obezbijedio je 47.918 KM bespovratnih sredstava, a vlastito učešće kompanije je 54.763,24 KM.

“Podrška fonda C2C za našu firmu je od krucijalnog značaja jer bez te podrške ne bi bili u mogućnosti realizovati ovaj projekat”, ističu u “MABOG GUMANOVIĆ”.

Inače, ova kompanija posluje od 2002. godine. Bavi se proizvodnjom jednodnevne peradi, proizvodnjom voća i njegovom preradom u prirodne sokove, uzgojem ljekobilja i proizvodnjom eteričnih ulja, prikupljanjem i preradom organskih ulja i masti, projektovanjem i proizvodnjom procesne opreme. U ovoj godini izvozili su eterična ulja u Francusku. Trenutno zapošljavaju 4 radnika.

“U planu nam je svakako zapošljavanje novih radnika. Veoma smo zadovoljni realizacijom ovog projekta koji nema samo značaj za našu kompaniju već i za širu društvenu zajednicu. Prije svega to je ekološki doprinos jer na ovaj način zbrinjavamo otpadna ulja i masti iz lokalnih restorana.

S druge strane,  stvorili smo novu vrijednost jer je otpad postao sirovina”, zaključuju u ovom preduzeću.