Opasan otpad zatvorili u ekološke kontejnere

„ZT KOMERC“ doo Prijedor jedini je proizvođač specijalizovanih "smart energy unit" kontejnera za skladištenje elektronske opreme i generatora električne energije koje koriste velike firme (General Electric) na udaljenim lokacijama i prostorima koji zahtjevaju dodatnu energiju. Zbog izuzetnog kvaliteta proizvoda, ino kupci tražili su nove proizvode koje je ova firma razvila uz podršku C2C fonda.

„Radi se o specijalizovanim ekološkim kontejnerima za smještaj otpada iz termoelektrana, drvne i čelične industrije, tekstila isl, zatim transportnim kontejnerima za rasute terete (šećerna repa, suncokret...) i specijalizovanim sigurnosnim, hermetički zatvorenim kontejnerima u koje se deponuje biološko-hemijski otpad. Takvi kontejneri moraju zadovoljiti najviše sigurnosne i ekološke standarde i mogu izdržati teperature do -40, a završna boja pogodna je za dekontaminaciju. Koriste se za deponovanje i transport slabo-srednje radioaktivnog otpada, te biološko-hemijskog otpada farmaceutske industrije što omogućava zaštitu stanovništva i životne sredine. Najveći dio proizvedenih  kontejnera odlazi za izvoz već poznatom kupcu”, kažu u ovoj kompaniji i podsjećaju da je ukupna vrijednost ovog projekta 130.238,79 KM, od čega je iznos granta bio 56.992,49 KM tj. 43,76%. Ostatak je vlastito učešće.

Pored 3 navedena nova proizvoda, zahvaljujući projektu firma je unaprijedila i proizvodnju specijalizovanog kontejnera za skladištenje generatora i elektronske opreme jer nova oprema omogućava proizvodnju većih i jačih profila neophodnih za nove veće verzije postojećeg proizvoda. Takođe, realizacija projekta omogućila je i zapošljavanje novih 10 radnika čime je ukupan broj povećan na 21.

„Postoji velika potreba za ovim proizvodima u farmaceutskoj, metalskoj, drvnoj industriji i  poljoprivredi. Veoma su izdržljivi i što je najvažnije obezbjeđuju visok standard zaštite okoline, ljudi i životinja jer se u njima bezbjedno skladište opasne materije“, kažu u „ZT KOMERC“ i dodaju da bez podrške C2C fonda razvoj novih proizvoda ne bi bio moguć.

„Podrška donatora, kakav je i C2C program, od izuzetne je važnosti za razvoj realnih kapaciteta MSP. Bez grant podrške ne bismo za kratko vrijeme mogli nabaviti ključnu opremu i alate i započeti proizvodnju novih proizvoda. Samostalan razvoj baziran na vlastitim resursima je moguć, ali veoma spor jer smo limitirani visokim kamatama zaduživanja, te zahtjevnim uslovima banaka koje često ne možemo obezbijediti“, ističu u ovoj kompaniji.

Ova prijedorska firma postoji od 2012. godine i bavi se proizvodnjom metalnih konstrukcija, metalnih proizvoda za građevinarstvo, cisterni i rezervoara, niskogradnjom, postavljanjem krovnih konstrukcija i specijalizovanih kontejnera. Usvojili su savremene standarde proizvodnje i dominantno su izvozno orjentisani.