Olakšan put od sirovine do gotovog proizvoda

Najveći proizvođači bundeve u BiH, porodica Sjerić iz Ljeljenče kod Bijeljine, postali su korisnici granta Challenge fonda u realizaciji projekta “Hladno cijeđeno ulje od bundeve“.

„Projekat je podrazumijevao nabavku prese manjeg kapaciteta za hladno cijeđenje ulja. Ukupna vrijednost projekta je bila 6.618 KM, od čega je 50% naše vlastito učešće. Nabavkom prese i proizvodnjom hladno cijeđenog ulja stekli smo mogućnost da domaćem tržištu ponudimo gotov proizvod od domaće sirovine poznatog proizvođača. Naše hladno cijeđeno ulje od bundeve postaje prepoznatljiv proizvod u prodavnicama zdrave hrane i pojedinim apotekama“, sa zadovoljstvom ističu Sjerići.

Dodaju da je podrška C2C fonda veoma značajna za preduzetnike i preduzeća jer im olakšava da naprave iskorak u poslovanju.

„Konkretno, mi smo zahvaljujući vašoj podršci uspjeli da od proizvodnje sirovine dođemo do prerade i gotovog proizvoda. Takođe je važno da je neko prepoznao naš potencijal i inovativnost i na određeni način nagradio uloženi trud i rad,“ kažu u „Prirodno“.

Ova porodična proizvodnja osnovana je 2016. godine i nalazi se u selu Ljeljenča, nedaleko od Bijeljine. Bundevu siju od 2010. godine na površinama od oko 7ha. Najveći udio na parcelama zauzima tikva golica zbog sjemenki koje su veoma zdrave i koriste se za proizvodnju ulja. Osim članova porodice, u zavisnosti od procesa proizvodnje, zapošljavaju 3 do 5 dodatnih radnika. Za sada su prisutni na BiH tržištu, a svoje proizvode izlažu na sajmovima u regionu.

„Jedini smo u Semberiji započeli sa proizvodnjom i preradom bundeva. Koristeći dugogodišnje iskustvo, razvili smo vlastiti način proizvodnje i vrlo smo ponosni na naše proizvode. Imamo malu, ali ekskluzivnu proizvodnju pri čemu pazimo na svaki korak u proizvodnji, od njive pa sve do trpeze. Podržavamo zdrav način života ljudi koji prirodno i zdravo žive osiguravajući zdrave i ukusne kašaste sokove i ostale proizvode od bundeve provjerenog porijekla. Želimo povjerenje potrošača, a mi ćemo pružiti kvalitetan i zdrav proizvod“, poručuju iz „Prirodno“.