Novom tehnologijom do vrhunskog kvaliteta proizvoda

I firma “Vrganj Promet” iz Bužima napraviće iskorak u svom poslovanju zahvaljujući podršci Challenge fonda. Od 1997. godine uspješno uzgajaju, otkupljuji i prerađuju plantažno bobičasto voće, većinom malinu, ali i šumsko voće, gljive i kesten.

Uz pomoć granta u iznosu od oko 58.000 KM, koji im je odobren u okviru prvog javnog poziva, nabavili su opremu za vrhunsku doradu i sortiranje robe, dok je vlastito učešće za realizaciju ovog projekta iznosilo 300.000KM.

“Veoma smo zahvalni Švedskoj vladi što nam je pomogla da nabavimo savremenu opremu zahvaljujući kojoj ćemo ne samo unaprijediti proizvodnju i preradu, već i uposliti nove radnike. Na ovaj način dodatno smo podstakli zapošljavanje i u primarnoj proizvodnji, kao i podizanje novih zasada od čega koristi ima i šira društvena zajednica”, kažu u ovom preduzeću.

Inače, ova firma na godišnjem nivou otkupi i preradi vlastitim kapacitetima oko 1000 tona pomenutog voća. Firma u periodu berbe i otkupa plantažnog i šumskog voca upošljava 30 do 40 radnika, uglavnom žena. Takođe, sarađuju sa 500 do 600 kooperanata od kojih otkupljuju sve količine proizvedenog bobičastog voća i vrše redovnu isplatu.

Firma od svog osnivanja sve otkupljene i prerađene količine voća izvozi na inostrano tržište, većinom Švajcarske i Evropske unije i jednim manjim dijelom Turske. Dugi niz godina posjeduju Global Gap i Haccp certifikat i kontinuirano rade na podizanju kvaliteta proizvoda uvođenjem novih tehnologija i inovacija u procesu prerade roba. Zahvaljujući modernom načinu prerade, plod kestena i maline na proizvodnoj liniji automatski obrađuju, odstranjuju primjese – spoljnu i unutrašnju ljusku, nakon čega se kalibrira i zamrzava. Uz pomoć moderne optičke opreme za sortiranje, roba se dorađuje i plasira na tržište sa vrhunskim kvalitetom.