Novi proizvod ojačao brend

Uz podršku Challenge fonda firma „Rukotvorine“ doo iz Konjica razvila je novi kompleksan proizvod originalnog dizajna koji ne samo da donosi nove prihode, nego i doprinosi jačanju identiteta brenda.

Projektom, čija je ukupna vrijednost bila 106.716 KM, finansirana je nabavka numerički kontrolisanog (CNC) tokarskog stroja, te dizajn, razvoj i promocija novih proizvoda čija proizvodnja nije bila moguća bez ove mašine. Challenge fond je kroz grant finansirao 48,68% ovog iznosa, dok ostatak predstavlja vlastito učešće firme. Kroz projekat je, takođe, finansirano i učešće na sajmu na kojem su prezentovani novi proizvodi (Hide & Seek kontejneri i pomoćni stolići), čiji dizajn potpisuje ugledna švedska dizajnerka Monica Forster.

Zahvaljujući ovom projektu omogućeno je i zapošljavanje 24 nova radnika u samoj kompaniji, dok se procjenjuje da će kroz lance vrijednosti biti zaposleno još 10 radnika.

„Kroz ovaj projekat angažovali smo i obučili 24 osobe od kojih je većina onih nižeg stepena obrazovanja koji teže pronalaze posao, ali i visokoobrazovane stručnjake.  Takođe, zahvaljujući investicijama u marketing, dizajn i nove tehnologije, prihodi firme su se udvorstručili, kažu u ovom preduzeću.

Inače, „Rukotvorine“ se bave proizvodnjom i prodajom ručno-rezbarenog namještaja i dekorativnih predmeta za uređenje enterijera.  Do 2015, firma je uglavnom radila tradicionalni namještaj za domaće tržište,a 2015. godine osnovan je brend „Zanat“ koji je objedinio moderni dizajn, tehnologiju i tradicionalni zanatski rad.  Od tada firma bilježi brzi rast, prihodi su osmostruko povećani i danas 95% prodaje ide u izvoz na tržišta visoko razvijenih zemalja.

„Naši proizvodi izrađeni su od prirodnih održivih materijala s visokim stupnjem dodane vrijednosti i globalno ih gledamo kao primjer održivog poslovnog modela. Firma kontinuirano raste i širi distributivnu mrežu u zemljama visokog dohodka na različitim kontinentima.  U narednih pet godina očekujemo minimalni godišnji rast od 30 odsto“, optimistično je rukovodstvo kompanije.