Nova tehnologija za pakovanje sokova

Zahvaljujući inovativnoj tehnologiji pakovanja, “Kuća prirode” iz Sarajeva jedina u regiji proizvodi sokove bez konzervansa u PET ambalaži. Kupovinu dijela opreme za ovu vrstu proizvodnje pomogao je C2C fond grantom od 53.780.43 KM, dok je ukupna vrijednost projekta bila 166.245,55 KM.

“HOT FILL PET ambalaža omogućava pasterizaciju soka na visokim temperaturama isto kao i staklena ambalaža. Mi se već 10 godina bavimo preradom voća i povrća i pravimo cijeđene sokove koje pakujemo u staklene boce, a sada i u posebnu vrstu PET ambalaže. Da nije bilo podrške C2C fonda sigurno bismo još čekali na realizaciju ovog projekta jer ovakvu investiciju ne bismo mogli realizovati iz vlastitih sredstava. Podrška je još značajnija ako se ima u vidu da smo je dobili u vrijeme pandemije koja je loše uticala na poslovanje svih privrednih subjekata u BiH. Da nam niste pomogli i prepoznali nas kao partnera siguran sam da bi neko u regionu počeo raditi ovaj projekat i sada bismo ove proizvode dobijali iz uvoza što je pogubno za ekonomiju Bosne i Hercegovine”, kaže Ahmet Sejdić, direktor kompanije.

Korona je ipak u određenoj mjeri poremetila planove jer se pojavila baš u vrijeme kada je trebala krenuti jača promotivna kampanja.

“Pandemija je onemogućila direktnu prezentaciju i degustaciju kako bi se potencijalni kupci upoznali sa našim proizvodima. Nažalost, to ni danas nije moguće u punoj mjeri. Digitalni marketing u našem slučaju nije dovoljan ali ipak smo zadovoljni jer potražnja raste, sporije od očekivanog ali ipak raste”, dodaje Sejdić.

Prije pandemije firma je imala više izvoza, uglavnom za Švajcarsku, Katar, Srbiju i Hrvatsku, ali je sve stalo zbog mjera zatvaranja koje su te države uvele. Nije se prekidao jedino izvoz u Hrvatsku koji je u blagom porastu. Firma trenutno zapošljava 8 radnika i uprkos pandemiji nisu smanjivali broj zaposlenih. U planu je povećanje obima posla, nove investicije u opremu i širenje kapaciteta a uporedo s tim i dodatno zapošljavanje.

“Ako nas pandemija dodatno ne poremeti namjeravamo do kraja godine zaposliti još jednog ili dva radnika. Širenjem proizvodnje povećava se potreba za sirovinom pa je i broj kooperanata sve veći što je dodatni benefit za cijelu zajednicu”, kaže Sejdić.