Nova linija povećala proizvodnju i izvoz

U želji da prošire asortiman proizvoda i uvedu inovacije u obradu i pakovanje, preduzeće „Sezona“ iz Foče apliciralo je na drugi javni poziv za dodjelu grant sredstava iz Challenge fonda. Projekat je dobio podršku u iznosu od 49,75% ukupne vrijednosti, dok je preostalih 50,25% obezbijedilo samo preduzeće.

Zahvaljujući ovoj podršci uvedena je proizvodna linija za obradu, sušenje i pakovanje poljoprivrednih prehambrenih proizvoda, proizvodnja i izvoz porasli su za 25%, a broj zaposlenih je udvostručen. Realizacijom projekta kreirano je najmanje 90 dodatnih radnih mjesta u lancu snabdijevanja.
„Investiranjem u sušaru i vakuumsku pakericu naš proizvod postao je konkurentniji. Planiramo brendirati sopstveni sušeni proizvod (gljive i ljekobilje) i izaći na tržište sa manjim vakuumskim  pakovanjima od 250g- 500g što povećava prodajnu cijenu za od tri do pet puta u odnosu na prodaju u rifuznom stanju, a ukupan prihod veći je za najmanje 25%. Posebno je značajno to što smo kroz ovaj projekat obezbijedili egzistenciju za 90 novih porodice među kojima je veliki broj povratnika i socijalno ugroženih“, kažu u „Sezoni“.

Dodaju da su samo jedan primjer u nizu koji potvrđuje koliko je značajna podrška Challenge fonda.

„Nas je Challenge fond prepoznao u pravom trenutku i olakšao nam da se, nakon havarije i stoprocentne štete koju smo imali 2015. godine, vratimo na tržište. Zahvalni smo na tome, jer je njihova podrška značajno uticala da 2019. godina bude i naša najuspješnija poslovna godina“, poručuju iz ovog preduzeća.

SEZONAd.o.o. osnovana je 2005. godine kao društvo sa ograničenom odgovornošću. Osnovna djelatnost preduzeća je proizvodnja, otkup prerada šumskih plodova, ljekovitog i plantažnog bilja voća i povrća. Preduzeće je osnovano sa namjerom da plasira na tržište zdravu hranu koja se nalazi u prirodi, a za kojom je posljednjih nekoliko godina sve veća potražnja kako na domaćem, tako i na stranom tržištu.

Nastalo je na temeljima porodičnog biznisa supružnika Gordane i Zorana Čančar. Trenutno zapošljavaju 7 stalnih radinka, 2 na određeno vrijeme, od čega je 6 žena, te oko 15 sezonskih radnika. Firma je do sada uglavnom poslovala na domaćem tržištu, a uskoro bi trebalo da počnu i sa izvozom.