“Klikerom” do zanimljivih i edukativnih sadržaja

Zahvaljujući platformi “Kliker” mladi ljudi iz Bosne i Hercegovine sada imaju online adresu na kojoj mogu gledati i pohađati razne kurseve. Platforma je inovativni projekat banjalučke kompanije “GotSolution” a njegova realizacija podržana je i grant sredstvima Challenge fonda.

“Ideja projekta jeste da mladi mogu pristupiti zanimljivim i edukativnim sadržajima bez obzira gdje se oni nalaze i da to mogu uskladiti sa ostalim aktivnostima, onako kako njima najviše odgovara. Veliki je problem što djeca iz manjih opština nemaju pristup nekim znanjima koje mi iz malo većih gradova imamo, a Kliker platforma to riješava na jednostavan način”, kažu u ovoj kompaniji. 

Vrijednost projekta je oko 100 000 KM. Iz vlastitih sredstava kompanija je investirala 60%, a 40% su bespovratna sredstava iz C2C fonda.

 “Prva velika vrijednost ovog projekta za nas jeste što smo prvi put ušli u proizvodnju video sadržaja, u neke za nas nepoznate vode i puno smo naučili u procesu. Takođe, prvi put smo pokušali proizvodnju vlastitog eLearning proizvoda i to znanje možemo da upotrijebimo na budućim projektima. Zahvaljujući projektu zaposlili smo na stalnim pozicijama dvije nove osobe, a kroz razne druge oblike saradnje na desetine drugih individua je imalo finansijsku i druge vrste koristi (znanje, know-how i slično)”, ističu u “GotSolution”.

 Dodaju da je podrška Challenge fonda dodatni vjetar u leđa, jer određeni broj preduzetnika ima dilemu oko pokretanja sopstvenog projekta prije svega zbog prevelikog rizika i odgovornosti.

“Program je nevjerovatno dobra stvar za BiH jer u ekonomskom smislu ne postoji nešto potrebnije od toga da se probudi preduzetnička svijest još više”, poručuju iz ove kompanije.

„GotSolution“ d.o.o. primarno se bavi razvojem softvera za inostrana tržišta (SAD, Velika Britanija, Švedska, Švajcarska i slično). To su većinom softveri za globalne startupe, konkretno u obliku mobilnih ili web aplikacija. Trenutno kompanija zapošljava preko 80 ljudi, a posjeduje kancelarije u Banjoj Luci i Novom Sadu. Prošle godine revizorska kuća Deloitte proglasila ih je za jednu od zvijezda u usponu u IT sektoru za Centralnu Evropu.