Jedinstvena platforma za online kupovinu peleta

Još jedna kompanija iz IT sektora podržana je sredstvima Challenge fonda. Riječ je o banjalučkoj firmi „DVC Solutions“ koja je aplicirala sa projektom “Platforma za unapređenje sektora proizvođača biomase, podršku kupcima peleta za grijanje, kao i povezivanje u sektoru”.

„Primarna ideja bila je da kreiramo specijalizovanu platformu za online kupovinu peleta od strane stanovništva i privrede koja ne postoji ni u BiH ni na prostoru Evropske unije. Osim izrade same platforme, projekat je podrazumijevao i akviziciju i obuku proizvođača peleta koji se nalaze na platformi, a s druge strane platformu smo promovisali u online medijima kako bismo privukli kupce peleta. Na kraju, u okviru projekta održana je i konferencija koja je na jednom mjestu okupila proizvođače peleta, potencijalne i trenutne kupce, te javne institucije i ostale organizacije“, pojašnjavaju iz ove kompanije.

Ukupna vrijednost projekta je bila 48.000 EUR, od čega je „DVC Solutions“ investirao 58,33% vlastitih sredstava, a preostali dio investicije su bespovratna sredstva iz C2C fonda.

„Mi smo implementacijom ovog projekta stekli višestruku korist. Naime, sama izrada/prilagođavanje platforme je bio svojevrsni tehnički izazov kojeg smo uspješno savladali i stekli dodatno tehničko znanje i iskustvo. Osim toga, zahvaljujući projektu, zaposlili smo nove radnike u našem preduzeću i proširili mrežu poslovnih kontakata i otvorili vrata za mnoge druge poslovne aktivnosti. Razvoj vlastitog produkta u oblasti informatike je veoma izazovan proces i uključuje mnoge druge aktivnosti osim same tehničke implementacije. Mi smo kroz te aktivnosti prošli veoma uspješno i definitivno ne bismo u tome uspjeli bez podrške C2C fonda“, kažu u „DVC Solutions“.

Dodaju da fond podržava velike, ozbiljne poslovne poduhvate koji pozitivno utiču na domaću privredu, a fokus na inovativnosti pozitivno utiče na domaće tržište.

„DVC Solutions“ osnovana je 2013. godine i vremenom se od male preduzetničke firme razvila u ozbiljnu IT kompaniju koja realizuje kompleksne poslove i značajno povećava udio izvoza u ukupnom prihodu. Osim sjedišta u Banjoj Luci, posjeduje i kancelarije u Halmstadu (Švedska) i Čikagu (SAD), broji preko 20 zaposlenih, a čak preko 95% svog prihoda generiše od kupaca inostranstva (SAD, Kanada, Švedska, Norveška, Njemačka i Austrija).