Inovativni metod pakovanja svježeg voća

Izgradnjom hladnjače i nabavkom modernih mašina, firma „Agro-Stroj“ doo iz Viteza uvela je inovativni metod pakovanja svježeg jagodičastvog voća koji obezbjeđuje kontrolisane uslove za čuvanje svježih proizvoda. Svježem voću tako je produžen životni vijek sa dva na osam dana, a pakuje se u mala pvc pakovanja.

Nažalost, zbog pandemije ove godine nisu se usudili krenuti sa isporukom svježeg voća van granica BiH, pa su se okrenuli domaćem tržištu.

„Realizacijom ovog projekta proširili smo paletu naših proizvoda i osim, do sada pretežne trgovinske djelatnosti, postali ozbiljan prerađivač. Zaposlili smo 6 osoba, a planiramo da u sezoni zaposlimo i dodatni broj. Posebno je važno što ćemo, zahvaljujući projektu, ponuditi dobre uslove za saradnju malim proizvođačima. Osim odlične otkupne cijene, omogućićemo svima koji žele povoljne pakete za pokretanje proizvodnje jagodičastog voća, zatim edukaciju za organsku proizvodnju i slično“, kažu u ovoj kompaniji.

Zahvalni su C2C fondu na podršci i kažu da ih je prilika da dobiju grant sredstva podstakla na investiranje, širenje proizvodnje i zapošljavanje novih radnika. Ukupna vrijednost projekta bila je 224.942,53 KM, od čega je 58.674,90 KM grant fonda.

„Agro-Stroj“ osnovan je 2011. godine i u početku se uglavnom bavio trgovinom poljoprivrednih proizvoda, da bi se kasnije proširila i na trgovinu kozmetikom i auto kozmetikom. Od  2018. godine  firma je generalni zastupnik u BiH PRO-ECO organskih sredstava za ishranu i zaštitu bilja, čime su pokazali visok senzibilitet za zaštitu okoline. U  2019. i 2020 godini izgradili su moderne kapacitete za preradu, skladištenje, hlađenje i duboko zamrzavanje voća i povrća.