Inovativni furnir našao put na strano tržište

Uz podršku Challenge fonda firma „Furnir Fix“ d.o.o. iz Doboj-Istoka pokrenula je proizvodnju fleksanog furnira, inovativnog proizvoda koji ima široku primjenu u industriji namještaja. Tako će postati jedna od rijetkih firmi u Evropi koja proizvodi ovaj materijal koji arhitekte i dizajneri koriste svuda gdje žele prirodan materijal koji neće pucati. Ukupna vrijednost projekta je 194.605 KM, od čega su vlastita sredstva u iznosu od 136.930 KM, a grant 56.675 KM.

„Posmatrajući tržište, posjećujući sajmove namještaja, shvatili smo da trend korištenja furnira iz godine u godinu raste. Ovo je prije svega izraženo u proizvodnji dizajnerskih stolica, koje uglavnom imaju 3D formu. Bez fleksanog furnira takve kompleksne oblike bilo bi nemoguće izraditi u prirodnom materijalu. Naše ciljne grupe uglavnom su u inostranstvu (Njemačka, Austrija i Švajcarska) i to su proizvođači dizajnerskog namještaja, proizvođači stolica i ostali proizvođači namještaja. Sa fleksanim furnirom dizajneri namještaja dobijaju potpuno nove mogućnosti u kreiranju novih proizvoda“, pojašnjavaju u ovom preduzeću.

Furnir nema negativan uticaj na životnu sredinu i omogućava najracionalniju upotrebu drveta jer se reže na tanke listove. S druge strane, za njegovu obradu troši se mnogo manje energije nego kod masivnih materijala.

„Shvatili smo da pokretanjem proizvodnje fleksanog furnira možemo ostvariti značajne prihode, a i jednim dijelom povećati prodaju trenutnih proizvoda i to je bio jedan od motiva da se odlučimo za realizaciju ove poslovne ideje“, pojašnjavaju u kompaniji koja je zahvaljujući ovom projektu uspjela da zaposli i 4 nova radnika tako da ih sada ukupno ima 25.