I mali obrti mogu biti inovativni

Challenge fond podržao je bespovratnim sredstvima i tradicionalni obrt „4E&S1“ porodice Hadžijusufović iz Gornjeg Vakufa. Njima je trebala oprema za proizvodnju sirupa od ruže na inovativan način kako bi se sačuvala tradicionalna proizvodnja ovog sirupa. Ukupna vrijednost projekta iznosila je 19.000 EUR od čega je doprinos C2C fonda 50%, a 50% vlastito učešće.

Realizacija ovog projekta učvrstila je poslovanje, ojačala kapacitete, tehnološki unaprijedila proizvodnju zahvaljujući čemu je bilo moguće povećati paletu proizvoda i ući na nova tržišta.

„Zahvaljujući projektu obezbijeđeno je jedno radno mjesto za vlasnika obrta ali i samoodrživost posla koji generiše prihode za porodicu koja školuje tri studenta. Istovremeno, projekat osnažuje i ekonomski položaj žena koje su u sezoni zaposlene“, kaže vlasnik obrta Emir Hadžijusufović.

Dodaje da je ogroman značaj fondova kao što je C2C jer omogućavaju lakšu nabavku opreme malim i srednjim preduzećima što jača njihovu konkurentnost, zadržava postojeća radna mjesta i kreira nova.

To je važno naročito za male porodične obrte kakav je njihov.

„Mi smo u početku proizvodili sirup od ruže za vlastite potrebe, ali smo vremenom odlučili osnovati porodični obrt. Bavimo se proizvodnjom soka od ruže, ružine vodice i likera, a sirovinu uzgajamo na vlastitoj plantaži ruža. Naši proizvodi mogu da se kupe na području BiH, ali stižu i do kupaca u Hrvatskoj, Njemačkoj, Austriji  i drugim EU zemljama“, ističe Hadžijusufović.