Grant podržao razvoj novog proizvoda

Uz podršku C2C fonda prijedorska kompanija „Bg Energo-tim“ uspješno je razvila novi proizvod – nosivu stezaljku za niskonaponske vodiče. Ukupna vrijednost projekta iznosila je 244.478,75 KM, od čega je C2C fond sufinansirao 24%.

„Praćenjem Portala javnih nabavki i analizom raspisanih tendera ustanovili smo potrebu za uvođenjem novog proizvoda - nosive stezaljke za niskonaponske vodiče. Najprije smo analizirali koje karakteristike i standarde novi proizvod treba da zadovolji, a zatim smo nabavili odgovarajuće alate i počeli sa proizvodnjom. Zahvaljujući novom proizvodu upotpunili smo naš asortiman i povećali prihode što je poboljšalo i naš rejting na tržištu na kojem smo trenutno prisutni, ali i stvorilo mogućnost za osvajanje novih tržišta“, kažu u „Bg Energo-tim“.

Tokom implementacije projekta preduzeće je zaposlilo 7 osoba, a došlo je i do indirektnog povećanja broja zaposlenih kod dobavljača repromaterijala. Takođe, očekuje se i povećanje broja zaposlenih kod njihovih kupaca na poslovima montaže i održavanja proizvoda.

Projektom se nastoji i pozitivno uticati na očuvanje životne sredine, kroz smanjenje škarta u proizvodnom procesu.

U kompaniji su veoma zahvalni na finansijskoj podršci koju su dobili iz C2C fonda, ali i podršci cijelog projektnog tima tokom implementacije projekta.

„Grant podrška je veoma važna za privrednike. Da bi uspješno i blagovremeno odgovorili na stroge zahtjeve tržišta koje očekuje kvalitet u skladu sa međunarodnim standardima, konkurentne cijene i slično, preduzeće mora konstantno ulagati u obuku zaposlenih i u proizvodni proces. Takve investicije su visoke i podrška fonda kakav je Challenge značajno rasterećuje vlastite finansije i omogućava uštedu za buduća ulaganja“, ističu u ovoj kompaniji.

Inače, „Bg Energo-tim“ bavi se proizvodnjom livenih proizvoda koje plasiraju elektroindustriji, rudnicima, željeznici i naftnoj industriji. Preduzeće trenutno ima sedamnaest zaposlenih radnika.