Grant podržao dalji razvoj kompanije “Bilje i ljekobilje”

Firma “Bilje i ljekobilje” iz Bjelosavljevića kod Sokoca je prva registrovana firma koja se na području ove i nekoliko susjednih opština bavi sakupljanjem, otkupom, pripremom i čuvanjem ljekovitog i aromatičnog samoniklog bilja, šumskih plodova i gljiva – od ranog proljeća do kasne jeseni. Oko 90% otkupljenog sirovog smrčka i svježe jagorčevine izvoze u zemlje EU, a otkupljuju i druge biljke kao što je zova, reduša, smrekova boba, šumsko voće, šipurak, drijenjak, borovnica, brusnica i trnjina.

Vlasnik firme Mladen Orašanin kaže da firma u značajnoj mjeri i prerađuje sve ove sirovine zahvaljujući modernoj opremi u koju je u proteklom periodu investirano oko 300.000 KM. Riječ je prvenstveno o hladnjači i destileriji uz pomoć kojih sada proizvode eterična ulja od iglica jele, bora i smrče. Uz podršku granta iz Challenge fonda ova firma nabavila je mašinu za sušenje bilja, gljiva i drugih šumskih plodova čime su zatvorili krug termičke proizvodnje. Riječ je o čistoj organskoj proizvodnji bez industrijskih zagađivača, hemije i plantažnog uzgoja za koju se nadaju da će dobiti i certifikat kako bi mogli lakše da je plasiraju na tržište EU. Vrijednost projekta je oko 30 000 KM od čega je učešće C2C fonda 30%.

Realizacijom ovog projekta uspjeli su da zaposle dva radnika, a od rada firme koristi ima i veliki broj stanovnika sa ove regije. “Berba ljekovitog bilja je tradicija na Romaniji i može da donese dobru zaradu zbog čega sve veći broj  ljudi opredjeljuje za ovu aktivnost. Mi trenutno tržištu nudimo poluprerađeno bilje, gljive i šumske plodove, ali i eterična ulja od samoniklog šumskog bilja. Imamo vlastiti proizvodni pogon skromnih kapaciteta sa tendencijom povećanja po potrebi. Raspolažemo sa namjenskim objektom za čišćenje, sušenje i pakovanje šumskih plodova, gljiva, bilja i ljekovitog bilja koji je izgrađen prije dvije godine. Pored skladišta, posjedujemo i manju hladnjaču, neophodnu opremu za sušenje bilja, Ijekobilja i šumskih plodova, kao i destilator za proizvodnju eteričnih ulja", kaže Orašanin.