“Evropski kajmak” stiže iz Travnika

Uz podršku Challenge fonda kompanija “Poljorad” d.o.o. iz Turbeta kod Travnika značajno je unaprijedila efikasnost proizvodnje kajmaka, njihovog najznačajnijeg proizvoda.

“Zahvaljujući grantu kupili smo novu automatizovanu mašinu za punjenje kajmaka, kao i dijelove za postojeću mašinu za ultrafiltraciju. Ubrzali smo i poboljšali pakovanje i tako riješili problem povrata zbog oštećenja ambalaže, rasteretili smo radnike i povećali efikasnost proizvodnje. Nabavkom membrane za ultrafiltraciju na postojećoj mašini, ubrzana je i proizvodnja bijelog mekog sira, što je dodatno uticalo na iskoristivost sirovine”, sa zadovoljstvom ističu u ovoj kompaniji.
Vrijednost projekta je 124.674,05 KM, vlastita sredstva kompanije su 66.075,74 KM, odnosno 53%, a ostatak je sufinansirao C2C fond bespovratnim sredstvima.
Kroz ovaj projekat zaposlene su tri  nove radnice i povećan broj kooperanata proizvođača mlijeka za 2,26%.
“Podrška C2C fonda veoma je značajna za preduzeća i preduzetnike u BiH, naročito u doba korona krize kada je naplata potraživanja otežana, neizvjesna potražnja i prodaja, a samim tim i otplata kredita kod komercijalnih banaka. Da bi dobili bitku na tržištu, proizvođači moraju biti spremni stalno ulagati u tehnologiju”, ističu u “Poljorad”-u.

Kompanija trenutno ima 56 zaposlenih, ostvaruje značajan izvoz u Austriju, Švedsku, Njemačku i Ameriku, a njihovi proizvodi prisutni su i u Hrvatskoj, Sloveniji, Švicarskoj, Francuskoj, Saudijskoj Arabiji, Jordanu, Holandiji i Belgiji. Uprkos korona krizi prošlu godinu završili su sa rastom prodaje od 3,57%. Osim prerade mlijeka i proizvodnje mliječnih proizvoda, što im je osnovna djelatnost, bave se i proizvodnjom kiselog kupusa, otkupom i prodajom meda, brašna, pekmeza, sokova i sličnih proizvoda koje otkupljuju od više skoro 3000 lokalnih i regionalnih poljoprivrednih proizvođača.