Čuvanjem životne sredine povećavaju i profit

Uz podršku C2C fonda PD „Natura“ iz Istočnog Novog Sarajeva postala je prva farma koka nosilja u regiji Istočno Sarajevo koja je zbrinula otpad na adekvatan i ekološki prihvatljiv način.

Od 2002. godine kada su započeli proizvodnju konzumnih jaja, počelo je gomilanje stajnjaka čije su količine postale toliko velike da su počele da ugrožavaju ne samo okolinu, nego i poslovanje samog preduzeća. Zbrinjavanje stajnjaka na adekvatan način zahtijevalo je veću investiciju od one koju je preduzeće moglo samostalno realizovati, pa je podrška C2C fonda i više nego dobrodošla. Ne samo da je nesmetano nastavljena osnovna proizvodnja konzumnih jaja, već je pokrenuta i proizvodnja peleta.

„Zahvaljujući grantu nabavili smo opremu za peletiranje stajnjaka koju smo instalirali u namjenski napravljeni objekat. Tokom implementacije projekta zaposlili smo tri osobe, a prve količine proizvedenog peleta podijelili smo socijalno ugroženim porodicama i na taj način pokazali da smo društveno odgovorna firma koja ima sluha za potrebe zajednice u kojoj poslujemo. Ukupna vrijednost projekta iznosila je 87.464,72 KM, a učešće C2C fonda je 39.116,60 KM,“ kažu u „Naturi“.

Zadovoljni su što više nema opasnosti od zagađenja životne sredine, a neće biti ni širenja neugodnih mirisa što je smetalo okolnom stanovništvu i ugostiteljskim objektima u blizini.

„Zaista treba istaći da je Challenge fond jedan od rijetkih koji prepoznaje i male privredne subjekte koji imaju snagu, volju i želju za radom i daljim napredovanjem u svojoj branši. Implementacija ovog projekta za nas je bila velika odskočna daska za dalje investiranje kojom smo otvorili novu etapu u poslovanju. Postali smo ozbiljan privredni subjekt prepoznatljiv na tržištu. Takođe, zadovoljstvo je bilo raditi sa profesionalnim timom C2C projekta,“ ističu u „Naturi“.

Inače, ova firma počela je proizvodnju konzumnih jaja kao porodični mikro biznis 2002. godine sa kapacitetom od 200 koka nosilja. Oprema i prostorije koje su tada korištene bile su neuslovne i improvizovane. Obim poslovanja vremenom se širio pa je početkom 2012. godine registrovana djelatnost. Trenutni kapacitet farme je 8.000 koka nosilja i 2.000 koka koje se odgajaju. Planirani prihod za ovu godinu je oko 200.000 KM.

Dobit se investira u proširenje kapaciteta i modernizaciju opreme, a u narednom periodu se očekuje i početak izvoza peleta.