Bezglutenska hrana iz domaće proizvodnje

Kompanija „FAN-Commerce“ d.o.o. iz Visokog već dugi niz godina okrenuta je proizvodnji zdravih, organskih namirnica. Proizvodnju su, zahvaljujući podršci C2C fonda, proširili i paletom bezglutenskih namirnica koje ispunjavaju sve uslove za certifikaciju po EU standardima. Ukupna vrijednost projekta bila je 50.000 EUR, od čega su 20.000 EUR bespovratna sredstva iz C2C fonda.

„Projekat kojim smo aplicirali za sredstva iz C2C fonda je proizvodnja bezglutenske hrane koja je zahtijevala potpuno novo postrojenje i opremu koja je “sterilna” kako bi se  spriječila svaka moguća kontaminacija glutenom. Sredstva su primarno utrošena za infrastrukturne radove, nabavku mašina i opreme, sirovina, materijala za pakovanje, laboratorijske analize, certificiranje, te za upošljavanje novog radnika, tehnologa prehrane“, pojašnjavaju u ovoj kompaniji.

Posebno ističu da je ovo prvi projekat u regiji koji je istovremeno i organski i bezglutenski.
„Već u prvom kvartalu realizacije projekta kreirali smo prve proizvode koji su postigli željeni efekat na tržištu. Nakon toga smo dobili priliku da plasiramo naše proizvode u vodeće lance supermarketa kao nove, neobične, rijetke i potrebne proizvode domaćeg BH brenda. Povećani obim radnih aktivnosti i plasiranje proizvoda je zahtijevalo zapošljavanje dodatnih radnika tako da na kraju projekta imamo 10 zaposlenika“ ističu u „FAN-Commerce“.

Ponosni su, kažu, što svi proizvode nastali u okviru ovog projekta nose oznaku „gluten-free“ i što svi konzumenti imaju uvid u aktuelne laboratorijske analize prisutnosti glutena što je novo na BH tržištu.
„C2C je uveliko ubrzao i pomogao realizaciju naše ideje u željenom obimu i trenutku.  Sretni smo što smo ekspresno i kvalitetno realizovali veoma značajan projekat za stanovnike BiH kojima je bezglutenska hrana jedina opcija“, kažu u ovoj kompaniji.

„FAN-Commerce“ je mala porodična kompanija za trgovinu, proizvodnju i usluge osnovana 1991. Iako primarno usmjereni na uvoz i distribuciju, posljednjih godina okreću se vlastitoj proizvodnji organske hrane. Pokrenuli su vlastiti brend „BIOfan“ kao prvi BH brend certifikovanih organskih namirnica po EU standardima.