570.000 EUR iz Challenge fonda za inovativne privredne subjekte

Ambasador Švedske u BiH Anders Hagelberg uručio je danas u Sarajevu certifikate predstavnicima 28 preduzeća koja su ispunila uslove prvog javnog poziva za dodjelu grant sredstava iz Challenge to change projekta. Za realizaciju ovih projekata iz Challenge fonda izdvojeno je 570.000 EUR, dok je ukupna vrijednost predloženih projekata oko 2 miliona EUR. Realizacijom ovih projekata obezbjeđeno je 96 novih radnih mjesta.

Ambasador Hagelberg naglasio je ovom prilikom da je veoma važno raditi na kontinuiranom razvoju sistema podrške sektora malih i srednjih preduzeća u BiH, te da je Švedska vlada podržala ovaj projekat sa ukupno 4,2 miliona evra.

„Neophodno je da se kroz sve nivoe vlasti radi na promociji i kontinuiranoj podršci sektoru MSP, jer samo u privatnom sektoru, njegovom rastu i razvoju zasnovanom na inovacijama, možemo planirati i ostvariti održiv rast. Istovremeno, odabranih 28 projekata su samo „pioniri“ u realizaciji ovog značajnog projekta, a u naredne tri godine, kroz realizaciju novih javnih poziva, možemo očekivati još bolje rezultate“, rekao je Hagelberg.

Direktor SERDA Ševkija Okerić istakao je veliki značaj uspostavljanja ovakvog sistema podrške razvoju inovacija.              

„Švedska je, prema Globalnom indeksu inovativnosti, druga u svijetu i njihova iskustva su od ogromnog značaja ne samo za agencije koje provode projekat, već i za privredu BiH u cjelini“, rekao je Okerić.

Naglašavajući značaj projekta kao novog instrumenta podrške sektoru malih i srednjih preduzeća, direktor Republičke agencije za razvoj malih i srednjih preduzeća Marinko Đukić izrazio je očekivanje da će projekat još značajnije animirati i osnažiti sektor privrede i jačanje ekonomskih veza između BiH i Švedske.      

„U BiH i Republici Srpskoj postoji veliki inovativni potencijal koji do sada uglavnom nije bio iskorišten zbog nedostatka finansijskih sredstava. Uz pomoć ovog projekta sada je to moguće“, izjavio je Đukić.

Challenge to change projekat uspostavljen je u Bosni i Hercegovini zahvaljujući sredstvima Švedske agencije za međunarodni razvoj i saradnju – Sida/Ambasade Švedske u Bosni i Hercegovini. Dostupan je mikro, malim i srednjim preduzećima iz cijele BiH, kao i malim i srednjim preduzećima iz Švedske koja imaju interes u BiH. Takođe je dostupan i startupima koji imaju inovativne poslovne ideje, proizvode ili usluge koji mogu dovesti do povećanja broja zaposlenih, povećanja konkurentnosti i održivog društveno-ekonomskog razvoja u BiH. Kompanije koje zadovolje uspostavljene kriterijume mogu aplicirati na grant sredstva u maksimalnom iznosu do 30.000 EUR, što predstavlja  50% ukupne investicije.

Challenge to change projekat - C2C provode Sarajevska regionalna razvojna agencija SERDA i Republička agencija za razvoj malih i srednjih preduzeća (RARS). Partner u projektu je i Region Ostergotland, Istočna Švedska. Cilj projekta je doprinijeti jačem privrednom razvoju u BiH, kao i jačanju saradnje Švedske i BiH.

Certifikati su dodijeljeni sljedećim privrednim subjektima:

 1. Wischt d.o.o. - Doboj
 2. Alma-Ras d.o.o. - Olovo
 3. IMEL d.o.o. - Lukavac
 4. Vrganj promet d.o.o. - Bužim
 5. Casa Mushrooms d.o.o. - Banjaluka
 6. PTD Jelena d.o.o. - Kozarska Dubica
 7. SEEBA AB - Stockholm
 8. zanatska radnja PRIRODNO - Bijeljina
 9. More Screens d.o.o. - Mostar
 10. Herbos Nature - Sarajevo, Ilidža
 11. AT ARTEX d.o.o. Sarajevo - Sarajevo
 12. doo Bilje i ljekobilje - Sokolac
 13. GalArt d.o.o Ribnik - Ribnik
 14. GreenTon d.o.o. Sarajevo - Sarajevo
 15. Poljoprivredna djelatnost Natura - Istočno Novo Sarajevo
 16. PZ Loznica - Višići
 17. ZZ Brka Brčko - Brčko
 18. BKV GROUP DOO - Bileća
 19. Glovis d.o.o. Zenica - Zenica
 20. UR -BISTRO PAPRO-CATERING PAPRO - Bosanska Krupa
 21. OD Luminatico - Sarajevo
 22. Tehnicko Ekološki Zavod d.o.o. - Banja Luka
 23. OD KLICKO - Sarajevo
 24. EM plus d.o.o. - Doboj
 25. Bivis d.o.o. - Livno
 26. DARS VOĆE d.o.o. Sarajevo - Sarajevo
 27. Voćar Piramida d.o.o. - Visoko
 28. Farmer o.d. - Sarajevo

Novi poziv za prijavu na grant sredstva Challenge fonda planiran je za kraj februara.