Od dopunske djelatnosti do ozbiljnog biznisa

Bez podrške Challenge fonda proizvodnja klica biljaka organskog porijekla, prva takva registrovana u Bosni i Hercegovini, teško da bi uskoro postala održiv biznis.

Sve je počelo prije nepune tri godine kao dopunska djelatnost porodice Nermina Gvožđara iz Sarajeva.

“S obzirom na to da je proizvod jako specifičan i širem krugu naših potrošača nepoznat, u prvoj godini poslovanja više smo ispitivali tržište. Tada smo radili samo klice. Trebalo je dosta vremena da u potpunosti ovladamo sa proizvodnjom klica, a onda profilišemo naše primarne i sekundarne kupce.

Kada smo uvidjeli koji je u stvari potencijal našeg tržišta, shvatili smo da same klice nisu dovoljne za neki samoodrživi mali biznis. Morali smo naći još neke srodne proizvode. Tako smo došli na ideju da možemo proizvoditi i mikrobilje, kao i sok od spelte i pšenice,” priča Nermin.

Širenje asortimana zahtijevalo je određena finansijska sredstva. Podršku je pružio Challenge fond. Ukupna vrijednost projekta je 35.000 KM, od čega je učešće granta 12.300 KM. “Dobijena sredstva su nam dosta pomogla. Mogli smo realizovati sve ono kako smo isplanirali i relativno brzo startati sa kompletnom predviđenom proizvodnjom,” kaže Nermin. Dodaje da je riječ o zahtjevnoj proizvodnji te da je potrebno obezbijediti određene specifične uslove kako bi se postigao kvalitet proizvoda. Sada ova kompanija ima potpuno kntrolisane uslove proizvodnje od određene temperature, stepena vlažnosti vazduha, strujanja vazduha do specijalne rasvjete. Bez toga, kažu, nema proizvodnje na duže staze.

Trenutno, ova firma ima dva stalno zaposlena, a povremeno angažuju i student. Proizvode plasiraju kroz velike trgovačke lance u BiH i ekskluzivne restorane.