Nova faza razvoja za kompaniju AT-ARTEX

Projekat “Economic Empowerment of Women Through Social Business”, koji je podržao C2C fond, za sarajevsku kompaniju AT-ARTEX d.o.o. bio je okidač za ulazak u novu fazu razvoja. “Projekat smo realizovali u saradnji sa udruženjem “Udružene”, a podrazumijevao je ekonomsko osnaživanje žena kroz obuke, zapošljavanje 3 osobe u stalni radni odnos, otvaranje Arts&Crafts Centra koji je esencijalan za obuku i usavršavanje u različitim tehnikama ručnog rada. Takođe, u okviru projekta radili smo na pokretanju našeg branda KIO i online prodaje putem web shopa (www.kioknitting.com), a zahvaljujući projektu, AT-ARTEX d.o.o. i partner “Udružene” su učestvovali i na Stockholm Fashion Weeku gdje su ostvareni ohrabrujući poslovni kontakti”, ističu u ovoj kompaniji.

Ukupna vrijednost projekta je 37.550 EUR od čega je donator obezbijedio 50%, a preostali iznos sama kompanija.

Inače,  AT-ARTEX se bavi trgovinom tekstilom na veliko i izvozno je orjentisana kompanija koja 95% prodaje bazira na veleprodaji rukotvorina, odnosno ručno rađenih modnih artikala za međunarodne dizajnere. Prisutni su na tržištima Francuske, Norveške, Japana, SAD, Njemačke i Austrije, a šire se i dalje.

“Preduzeće je uz pomoć ovog granta započelo jedan novi razvojni put, proširujemo usluge i tržište širom Evrope. Otvaranje Centra, dodatne edukacije, te posjete sajmovima mode omogućili su nam kontakte sa novim poslovnim partnerima kojima sada možemo ponuditi obučeniju radnu snagu, te veći izbog usluga. To direktno utiče na povećanje našeg izvoza i prihoda u odnosu na prošlu godinu. Povećanje prihoda naravno prati i povećanje broja zaposlenih - stalnih i povremenih saradnika, a kroz pokretanje i razvijanje online prodaje očekujemo da ćemo povećati našu profitnu maržu za 20%”, uvjereni su u kompaniji.

Osim povećanja broja stalno zaposlenih u samom preduzeću, zahvaljujući projektu Challenge to Change povećan je i broj angažovanih pletilja kod partnera za čak 50%, a u realizaciju projekta uključen je i određeni broj izvođača i dobavljača čime je održano još najmanje 10 radnih mjesta.

“Bez ovakvih fondova, srednja i mala preduzeća u BiH ne mogu da se upuste u nove poslovne poduhvate. Ponosni smo što smo uz podršku C2C fonda omogućili nova zaposlenja, kreirali brend koji će predstavljati državu BiH na evropskim tržištima, stvorili nova poznanstva i obogatili naš know-how”, zaključuju u AT-ARTEX.