Domaći sokovi spremni za svjetsko tržište

Firma “Voćar Piramida” d.o.o iz Visokog od 2007. godine bavi se proizvodnjom i preradom voća a svoje proizvode već plasiraju širom svijeta, od zemalja Evropske unije – Francuske, Austrije, Hrvatske, Njemačke, Češke, do Tajvana, Šri Lanke, Turske i daleke Australije.

Trenutno su fokusirani na organsku proizvodnju maline, preradu šljive, proizvodnju prirodnih voćnih čajeva, džemova i pekmeza, kao i proizvodnju prirodnih voćnih sokova u 3L “Bag-in-Box” pod brendom “Our Nature” koju uz podršku C2C fonda usavršavaju i proširuju.

„U BiH je malo prerađivačkih kapaciteta zbog čega je otežan plasman sirovina iz domaće proizvodnje. Naša poslovna ideja je da te domaće sirovine otkupimo i preradimo u proizvod koji još nije preplavio domaće i strano tržište. Svi naši proizvodi podliježu samo procesu pasterizacije i sušenja do 80 stepeni celzijusa čime zadržavaju sva zdrava i ljekovita svojstva. Trenutno plasiramo devet vrsta sokova u posebnom pakovanju, rađenom prema njemačkoj tehnologiji, velikom broju ugostiteljskih objekata kod nas. Dvije palete probno smo izvezli u Njemačku, a poslali smo uzorke i jednoj švedskoj firmi“, kažu u ovoj kompaniji.

Proširenje i usavršavanje proizvodnog procesa uticaće na povećanje prodaje, izvoza i prihoda, povećanje broja zaposlenih stalnih i sezonskih radnika, povećanje broja kooperanata, uvođenje nove tehnologije i međunarodnih standarda. Ukupna vrijednost projekta je 57.500,00 EUR od čega je C2C fond obezbijedio 28.500,00 EUR bespovratnih sredstava, a ostatak sama kompanija.

„Realizacijom ovog projekta firma je uposlila dva nova radnika, proširen je broj kooperanata, sezonskih radnika među kojima je najviše žena romske populacije, a uveli smo certifikat za organsku proizvodnju i certifikovali 27 proizvođača“, ističu u „Voćar Piramida“.

Zahvalni su za podršku iz Challenge fonda i nadaju se da će ovakvih vidova podrške poljoprivrednim proizvođačima biti i ubuduće.

„Ovo bi trebala da bude primarna obaveza državnih organa, no ona je nažalost izostala, pa je tim veća  zahvalnost SERDI i donatorima da u okvirima svojih mogućnosti doprinose rješavanju ovih problema“, zaključuju u ovoj kompaniji.