C2C fond podstiče energetsku efikasnost

Jedan od projekata koji je kroz grant podržao C2C fond je i projekat „Povećanje energetske efikasnosti, uvećanje kvaliteta proizvoda i inkluzija kooperanata u postupke čuvanja i sušenja žita“ preduzeća „Jelena doo“ iz Kozarske Dubice.

Za nešto više od dvije decenije postojanja uspješno su prešli put od male poljoprivredne apoteke sa tri zaposlena radnika, do kupovine mlina i poljoprivrednog dobra u kojima su danas angažovana 34 radnika i oko 250 kooperanata.

Prije dvije godine počeli su da unapređuju energetsku efikasnost, nabavkom i instaliranjem silosa kapaciteta 3.000 tona i peći na drvenu sječku koja je prva ove vrste u BiH. Za dalje povećanje kvaliteta proizvoda, veću profitabilnost i uključenje većeg broja kooperanata u sistem, bilo je neophodno zaokružiti ovaj inovativni sistem proizvodnje.

„Nedostajao nam je separator, oprema koja bi povećala kvalitet žita smanjenjem loma zrna, drobilica za drvo koja otpadno drvo melje u sječku, motorne pile za pripremu drveta za drobljenje i traktorske prikolice za prevoz drveta sa parcela koopernata do ekonomskog dvorišta preduzeća“, kažu u ovom preduzeću.

Prijavili su se na prvi javni poziv za bespovratna sredstva iz Challenge to Change fonda i projekat im je odobren. Ukupna vrijednost projekta je 59.550 evra. Kompanija je obezbijedila 30.350 evra dok je ostatak od 29.200 evra obezbijeđen kao grant iz C2C fonda.

„Realizacijom projekta smanjićemo upotrebu fosilnih goriva kao energenta i postići visok stepen ekološkog uticaja na okolinu. Smanjićemo cijenu sušenja žitarica za 50 % što će donijeti i bolju otkupnu cijenu za kooperante, povećaće se kvalitet poizvoda za 12% i broj kooperanata za novih 30 poljoprivrednih gazdinstava. U samom preduzeću će doći do direktnog povećanja zaposlenih i to dva radna mjesta u vrijeme implementacije projekta i dva radna mjesta na neodređeno radno vrijeme. Efekti realizacije projekta biće dugoročni kako za našu kompaniju, tako i za kooperante i širu društvenu zajednicu“, pojašnjavaju u ovoj kompaniji.

Projekat predstavlja i dobar primjer/praksu, kompanijama i društvenoj zajednici, da je plansko  ekonomsko i društveno odgovorno poslovanje prepoznato i da dobija podsticaj u razvoju.

„Podrška C2C fonda za nas nema samo finansijski značaj, to je i određeno priznanje našeg potencijala i strateške usmjerenosti naše kompanije“, sa zadovoljstvom ističu u „Jelena doo“.

Od 2012. godine preduzeće konstantno ulaže značajna sredstva za povećanje kapaciteta sušenja i skladištenja žitarica. Izgrađen je i i savremeni doradni centar za doradu žitarica, silosi kapaciteta 15.000 t, dvije sušare. Posjeduju licencu za proizvodnju sjemena pšenice i soje, a godišnje otkupe oko 3.500 t merkantilne pšenice, 15.000 t kukuruza i oko 500 t soje.